« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
POLITIKA

Naslijeđe Angele Merkel

Osamnaest godina je Angela Merkel bila na čelu CDU-a. Sad se povlači s mjesta predsjednice stranke. Koliko je ona promijenila kršćanske demokrate? Hoće li CDU ostati na kursu Angele Merkel ili će napraviti zaokret?

Merkel odlazi nakon 18 godina na čelu stranke
Merkel odlazi nakon 18 godina na čelu stranke (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

CDU

CDU početkom 2000. Bila je to stranka kojom su dominirali muškarci, umjereno konzervativna narodna stranka, pomalo dosadna, ali s jasnim načelima. Na popisu prioriteta je visoko bila liberalna ekonomska politika, a stranku obilježava kršćanska percepcija čovjeka - ovako je CDU opisao politolog Oskar Niedermayer.

Samouvjereni CDU je, međutim, tada bio u krizi. Dvije godine ranije doživio je težak poraz na izborima od SPD-a. Još 1991. je Helmut Kohl u svoju vladu doveo mladu istočnu Njemicu Angelu Merkel koju su zvali "Kohlova djevojčica". Ali, ona se vrlo brzo emancipirala. I više od toga. Usred afere s donacijama CDU-u Merkel se distancira od svog mentora u otvorenom pismu. Samo nekoliko mjeseci kasnije ona postaje šefica stranke. Kao istočna Njemica, protestantica, rastavljena znanstvenica djelovala je kao strano tijelo u Kohlovom CDU-u.

Jedan od onih koji je tada na njezinu kandidaturu gledao kritički bio je Friedrich Merz - danas jedan od kandidata s dobrim izgledima da postane njezin nasljednik. On je bio jedan od niza njezinih političkih suparnika koji su smatrali da bi oni bili puno bolji šefovi stranke, a među njima je bio i Wolfgang Schäuble. No, Merkel ih je sve gurnula na marginu. Kada je 2005. postala kancelarka za nju više nitko nije predstavljao opasnost. Kada se radilo o pitanju moći, Merkel je pokazala čvrstinu i nastupala trezveno i uljudno.

Zaokret šefice stranke

Kohl je predvodio CDU 25 godina, Merkel više od 18. Niedermayer govori o "eri" Angele Merkel, "ne samo zbog dužine njezinog predsjedavanja, već također zbog toga što je snažno obilježila stranku, jer je i u gospodarskom i u društveno-političkom smislu skrenula ulijevo".

Brojne promjene koje su se dogodile pod Angelom Merkel u Kohlovo vrijeme bi bile skoro nezamislive. Uz to, u početku nije djelovala kao veliki igrač. Često joj se prigovaralo da predugo taktizira i odugovlači umjesto da donese odluku. Onda je postalo jasno da Merkel upravo u važnim pitanjima odlučuje tiho, a da stranci ne dopusti da o tome raspravlja. Iznenadila je kod brojnih tema.

- 2010: Merkel je djelovala kao štedljiva "švapska domaćica". Usred financijske krize isključuje financijsku pomoć za prezaduženu Grčku. Ali, uskoro glasa za prvi paket pomoći za kojim su slijedila još dva. Euro i jedinstvo Europe postaju jedna od njezinih velikih tema.

- 2011: Merkel važi kao netko tko se zalaže za nuklearke. Ali, nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi preko noći mijenja mišljenje i koalicija odlučuje odustati od korištenja nuklearne energije.

- 2013: izjašnjava se protiv dvostrukog državljanstva, što je uvela prethodna vlada Zelenih i SPD-a. 2017. pak staje u obranu "dvije putovnice" protiv odluke vlastite stranke.

- 2015: još 2004. Merkel je smatrala da je multikulturno društvo "propalo". Tijekom izbjegličke krize 2015. izgovara svoju čuvenu rečenicu: "Uspjet ćemo!" Otvaranje granica izbjeglicama i danas dijeli CDU.

- 2017: Merkel je dugo bila protiv istospolnog braka. Neposredno pred savezne izbore 2017. otvorila je put da se o tome glasuje u Bundestagu bez pritiska zastupničkih klubova. Takozvani "brak za sve" je prihvaćen.

Nove teme i pozicije

Angela Merkel je kao šefica stranke CDU gurnula prema političkom centru, a time je djelomice ubirala bodove. Tomu su doprinijele brojne teme koje su tradicionalno bile teme socijaldemokrata i Zelenih, ali ih je Merkel neočekivano izreklamirala kao teme CDU-a. Na primjer: obiteljska politika. Pod vlašću Angele Merkel je usvojeno pravo na dječji dodatak, kao i na mjesto u jaslicama. Tako je CDU na saveznim izborima 2013. dobio preko 40 posto glasova - što je danas samo davni san. Angela Merkel je uspijevala s društvenim temama i temama koje se tiču okoliša ubirati bodove kod konzervativnih birača.

Tek po pitanju migracija i politike azila došlo je do podjele među kršćanskim demokratima. Dok su mnogi tražili da se uvede gornja granica za prihvat tražitelja azila i izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, Merkel je bila protiv. "Ona je ovdje zauzela svoj stav i branila ga bez obzira na sve neugodnosti i kritike", kaže Oskar Niedermayer.

Zbog ovog stava CDU je na posljednjim izborima 2017. izgubio brojne glasove birača. Čak i to što je Merkel odlučila da se više ne kandidira za mjesto predsjednice CDU-a svoje razloge ima u migracijskoj politici, koje se svi kandidati za njezinog nasljednika danas odriču.

"U krajnjoj liniji bilo je to vrlo uspješno vrijeme za CDU", kazao je politolog Werner Patzelt, koji je i sam član te stranke. No, "tamnu sjenu na sve to baca to što je Merkel na kraju bila tvrdoglava i nepomirljiva i nije prepoznala veliku opasnost za CDU: uspon jedne stranke s desna" - misleći pri tom na AfD.

Otvorena stranačka kultura

Možda se promjena CDU-a, koja se dogodila za vrijeme Angele Merkel, najbolje očitava u utrci za njezinog nasljednika. Troje glavnih kandidata se očito međusobno natječu. A drugi su se izvukli ispod pokrivača i napadaju dosadašnju šeficu. To je novum kod kršćanskih demokrata, s obzirom da se Helmut Kohl za izbore 1998. sam proglasio kandidatom za kancelara.

CDU je danas otvoreniji i raznovrsniji. On oslikava sve više heterogeno društvo. Ali, istina je da u redovima CDU-a postoji i čežnja za ponovnim uspostavljanjem jasnih i konzervativnih pozicija. Ali, "vrijeme se neće vratiti unazad bez obzira tko bude bio njezin nasljednik", smatra Oskar Niedermayer. Ovaj politolog drži da to "uopće nije moguće" i dodaje: "To nitko i ne želi." Pitanje je samo "hoće li se u potpunosti nastaviti isto ili će se napraviti umjerene korekture". Jer, za vremenom kakvo je bilo pod "patrijarhom Kohlom" izgleda da većina u toj stranci ne žali.

Piše: Christoph Hasselbach/DW
07.12.2018. 08:01:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh