« Hi-tech
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

NASA gradi golemu svemirsku raketu vrijednu 10 milijardi dolara

U usporedbi sa sada 'umirovljenim' raketoplanima, koji su nosili 22500 kilograma tereta u orbitu na oko 480 kilometara, nova bi raketa trebala prevoziti i 63000 kilograma tereta

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

Mars

,

NASA

,

let u svemir

,

Mjesec

Američka svemirska agencija NASA u sljedećih će nekoliko godina izgraditi golemu svemirsku raketu kako bi što jeftinije i efikasnije prevozili astronaute do Međunarodne svemirske postaje, ali i do Mjeseca, Marsa i drugih udaljenih destiancija, prenosi Hina.

Projekt gradnje rakete stajat će deset milijardi dolara do kraja 2017. godine kada je predviđen prvi pokusni let iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Još šest milijardi dolara namijenjeno je gradnji kapsule Orion za posadu za duboki svemir, koja je preostala od inicijative za istraživanje Mjeseca koju je otkazala Obamina administracija. NASA je na Orion već potrošila pet milijardi dolara.

Pored toga će još dvije milijarde dolara biti utrošeno na prilagođavanje i opremanje svemirskog centra na Floridi za potrebe nove rakete.

Pogon nove rakete temelji se na pogonskim motorima na tekući vodik i tekući kisik, kojima su se koristili sada umirovljeni raketoplani.

U usporedbi sa sada 'umirovljenim' raketoplanima, koji su nosili 22500 kilograma tereta u orbitu na oko 480 kilometara, nova bi raketa trebala prevoziti i 63000 kilograma tereta. Buduće verzije imale bi gotovo dvostruku nosivost za potrebe misija u dubokom svemiru.

14.09.2011. 19:31:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh