« Svijet
objavljeno prije 15 godina

Narednik Bozicevich kandidat za smrtnu kaznu

Vojnik američke savezničke vojske hrvatskog podrijetla

(Getty Images)
Više o

Joseph Bozicevich

,

smrtna kazna

Vojni narednik optužen za ubojstvo nadređenog časnika i još jednog američkog vojnika u Iraku, bit će izveden pred vojni sud i može biti osuđen na smrt ako bude proglašen krivim, objavila je u utorak američka vojska.

Vojni tužitelji su kazali da je narednik Joseph Bozicevich (39) iz Minneapolisa ustrijelio zapovjednika svoje desetine, stožernog narednika Darrisa Dawsona i narednika Wesleya Durbina 14. rujna 2008. u zajedničkoj američko-iračkoj bazi za ophodnje južno od Bagdada. Svjedoci su rekli da je Bozicevich zapucao na vojnike kada su ga oni pokušali podučiti zbog lošeg obnašanja dužnosti.

General Anthony Cucolo, zapovjednik 3. Pješačke divizije stacionirane u Fort Stewartu, u Georgiji, odlučio je u utorak da se Bozicevicha izvede pred vojni sud pod optužbom za ubojstvo. Njegova odluka temelji se na preliminarnim dokazima dobivenim na travanjskom saslušanju optuženog vojnika.

Ako Bozicevich bude proglašen krivim, a ne bude osuđen na smrt, može se suočiti s doživotnim zatvorom bez prava na pomilovanje, rekao je glasnogovornik baze Fort Stewart, Kevin Larson. Datum suđenja još nije određen.

Bozicevich, koji je vjerojatno hrvatskog podrijetla, u vrijeme incidenta bio je na drugom razmještaju u Iraku u tri godine aktivne službe. Prethodno je 15 godina služio u Nacionalnoj gardi Minnesote.

Izvor: Hina

08.07.2009. 10:23:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh