Naranča - pravo malo čudo prirode
Naranče su popularno voće zbog svoje prirodne slatkoće i mogu se koristiti za sokove, marmelade pa sve do maski za lice
Naranče su popularno voće zbog svoje prirodne slatkoće i mogu se koristiti za sokove, marmelade pa sve do maski za lice.
Naranča sadrži više od 170 različitih fitokemikalija i više od 60 flavonoida, od kojih mnogi imaju protuupalna svojstva i jaki antioksidativni učinak.
Hranjive tvari u narančama nude niz zdravstvenih prednosti:
Dijabetes - istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji se drže prehrane visoke vlaknima imaju nižu razinu glukoze u krvi, a dijabetičari tipa 2 mogu imati poboljšane razine šećera u krvi, lipida i inzulina.
Koža - antioksidans vitamin C, kada se jede u prirodnom obliku (kao naranča) ili primjenjuje topikalno, može pomoći u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih suncem i zagađenjem, smanjenjem bora i poboljšanje ukupne teksture kože. Vitamin C igra važnu ulogu u formiranju kolagena.
Krvni tlak - niski unos natrija ključan je za snižavanje krvnog tlaka, ali bi i visoki unos natrija mogao biti važan zbog dilatacije krvnih žila, što također smanjuje krvni tlak.
Moždani udar - prema American Hearth Association, jedenje većih količina spoja koji se nalaze u agrumima kao što su naranče i grejp može smanjiti rizik od moždanog udara kod žena.
Rak - prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology, konzumiranje banana, naranče i sokova od naranče u prve dvije godine života može smanjiti rizik od razvoja leukemije u dječjoj dobi. kao izvrstan izvor vitamina C, naranče mogu pomoći u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala koji su jedan od uzroka nastanka raka.
Zdravlje srca - vlakna, kalij, vitamin C i sadržaj kolina u narančama podržavaju zdravlje srca.
Novi komentar