Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2018. 11:16:00
MLJAC

Naranča - pravo malo čudo prirode

Naranče su popularno voće zbog svoje prirodne slatkoće i mogu se koristiti za sokove, marmelade pa sve do maski za lice

Kora naranče 20 puta je snažniji antioksidans od pulpe
Kora naranče 20 puta je snažniji antioksidans od pulpe (Arhiva)

Naranče su popularno voće zbog svoje prirodne slatkoće i mogu se koristiti za sokove, marmelade pa sve do maski za lice.

Naranča sadrži više od 170 različitih fitokemikalija i više od 60 flavonoida, od kojih mnogi imaju protuupalna svojstva i jaki antioksidativni učinak.

Hranjive tvari u narančama nude niz zdravstvenih prednosti:

Dijabetes - istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji se drže prehrane visoke vlaknima imaju nižu razinu glukoze u krvi, a dijabetičari tipa 2 mogu imati poboljšane razine šećera u krvi, lipida i inzulina.

Koža - antioksidans vitamin C, kada se jede u prirodnom obliku (kao naranča) ili primjenjuje topikalno, može pomoći u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih suncem i zagađenjem, smanjenjem bora i poboljšanje ukupne teksture kože. Vitamin C igra važnu ulogu u formiranju kolagena.

Krvni tlak - niski unos natrija ključan je za snižavanje krvnog tlaka, ali bi i visoki unos natrija mogao biti važan zbog dilatacije krvnih žila, što također smanjuje krvni tlak. 

Moždani udar - prema American Hearth Association, jedenje većih količina spoja koji se nalaze u agrumima kao što su naranče i grejp može smanjiti rizik od moždanog udara kod žena.

Rak - prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology, konzumiranje banana, naranče i sokova od naranče u prve dvije godine života može smanjiti rizik od razvoja leukemije u dječjoj dobi. kao izvrstan izvor vitamina C, naranče mogu pomoći u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala koji su jedan od uzroka nastanka raka.

Zdravlje srca - vlakna, kalij, vitamin C i sadržaj kolina u narančama podržavaju zdravlje srca.

26.08.2018. 11:16:00
http://metro-portal.hr/naranca-pravo-malo-cudo-prirode/113980/