Napravite hummus, najzdraviji namaz na svijetu
Pravilan balans daje božanstven okus, dok prenaglašavanje jednog sastojaka čini okus neravnomjernim, stoga, držite se ovog recepta
![Fotografija vijesti Fotografija vijesti](http://metro-portal.hr/img/repository/2011/06/medium/thumbnail-big-trv_wk23_gourmet-israel_top-5_humus.jpg)
Hummus je namaz poznat više od 2000 godina, a potječe iz bliskoistočnih zemalja. Često ga koriste i kuhinje južnog Mediterana, a zapadna kultura ga je u novi vrijeme otkrila i od njega pravi razne varijacije.
Za pripremu hummusa najbitniji su omjeri sastojaka slanutka i sezama, kao i začina. Pravilan balans daje božanstven okus, dok prenaglašavanje jednog sastojaka čini okus neravnomjernim.
Slanutak je poznat kao biljno meso jer je bogat proteinima, a sezam je izrazito bogat kalcijem. Zbog svojih glavnih sastojaka, hummus je optimalnog omjera bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masnoća.
Bogat je izvor željeza, kalcija, vitamina B6, vlakana i lecitina. Niskog je glikemijskog indeksa te je zbog toga pogodan za dijabetičare, a ne sadrži ni masnoće životinjskog porijekla. Također ne sadrži gluten i pogodan je za osobe osjetljive na gluten.
Recept za hummus
Sastojci
20 dag kuhanog slanutka
1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao
2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
1 - 2 češnja češnjaka
0,5 dl maslinovog ulja
peršin (sitno nasjeckan)
2-3 žlice limunovog soka
½ žličice kajenskog papra
kiml - po želji
1 žličica mljevene crvene paprike - za posipati
maslinovo ulje
sol
Priprema
Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak - oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta.
Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite. Ako nemate gotovu pastu od sezama - tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak. Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku
Novi komentar