Nangka - čudesno voće koje rješava problem gladi?
Jedno drvo nangke ima i do 150 plodova tijekom godine i moglo bi nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog subkontienta
Nangka, čudesna voćka iz Bangladeša, bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, bez zasićenih masnoća i kolesterola, što ga čini nevjerojatno zdravom namirnicom će vas na prvi pogled podsjetiti na divovsko jaje dinosaura ili na izvanzemaljca iz filmova znanstvene fantastike,
Ipak, riječ je o voću snažne arome koje se uzgaja u tropskim krajevima, a raste u dijelovima južne i jugoistočne Azije i po mišljenju znanstvenika milijune ljudi u svijetu moglo bi spasiti od gladi.
Znanstvenici vjeruju da bi upravo ovo voće, koje kada je nedozrelo okusom podsjeća na svinjetinu, moglo rjiešiti problem gladi u svijetu. S obzirom na to da bi klimatske promjene, poput porasta temperature i padavina mogle rezultirati znatnim smanjenjem uzgoja pšenice i kukuruza, nangka bi mogla biti dobra zamjena, piše Business Insider.
Nangka je najveće poznato voće koje raste na drveću. I manji plodovi teže između pet i sedam kilograma, a poljoprivrednici su nailazili i na primjerke teške 45 kg. Može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine.
Uzgoj nangki je relativno jednostavan. Voće je otporno na štetočine i bolesti, kao i na visoke temperature i sušu. Stručnjaci kažu da je nangka više od voća, s obzirom na višestruku primjenu.
Samo jedna voćka može osigurati obrok za cijelu obitelj
LIšće se koristi kao hrana za domaće životinje, većinom koze. Kora se tradicionalno koristi za bojenje odjeće budističkih redovnika u jugoistočnoj Aziji u smeđu boju.
Sok drveta koristi se kao ljepilo, a drvo za izradu namještaja ili glazbenih instrumenata. Jedno drvo nangke ima i do 150 plodova tijekom godine i moglo bi nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog subkontienta, piše Business Insider. Svaki plod ima stotine sjemenki, koje su odličan izvor vitamina, proteina i kalija.
Biotehnolog sa sveučilišta poljoprivrednih znanosti u Bangaloreu, Shyamala Reddy kaže da samo jedna voćka može osigurati obrok za cijelu obitelj, no sa žaljenjem konstatira da se čak 75 posto voća u Indiji baci jer u tropskim uvjetima vrlo brzo istruli.
Okus zrele nangke podsjeća na kombinaciju okusa ananasa, banane i vanilije. Jede se sirova, kuhana, sušena i pečena.
Novi komentar