« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
ZAPAMTITE!

Namirnice koje treba prati prije upotrebe

Neke od njih na sebi mogu imati izuzetno štetne spojeve, pa evo koje od njih ne bi smjeli konzumirati bez pranja

Da, treba prati i orašaste plodove
Da, treba prati i orašaste plodove (Arhiva)
Više o

namirnice

,

pranje

Namirnice su prljave kad ih kupimo, bilo na placu ili u trgovini, no ponekad zaboravljamo na to, osobito ako nam ne djeluju tako.

Ipak, neke od njih na sebi mogu imati izuzetno štetne spojeve, pa evo koje od njih ne bi smjeli konzumirati bez pranja:

Limenke - bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, zbog toga one tako dugo mogu stajati. No definitivno mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke prije rukovanja s njom.

Orašasti proizvodi - malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova, prema ga stručnjaci za zaštitu zdravlja ističu. Naime, čak i ako su oguljeni (pistacije, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportirani. Također, znaju se špricati s kiselinom koja štiti od parazita, no može naštetiti ljudskom zdravlju.

Riža - nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuhanja riže - u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ju jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tijekom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Belfast. Naime, rižu bi trebalo staviti da se namače preko noći, a ujutro isprati pod vodom te potom kuhati - time se udio toksina u njoj smanjuje za čak 80 posto.

Sušeno voće - ova vrste hrane smatra se jednom od "najprljavijih". To se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a spremnici u koje se stavlja se vrlo rijetko ili nikad ne peru. Operite ga ili ga čak ostavite da se namače neko vrijeme, pa sami posušite par sati i bit će jednako ukusno, a puno zdravije.

Voće i povrće čiju koru gulimo - ovo se pravilo odnosi nakon guljenja - primjerice krumpira ili luka. No, ako je riječ o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite prije konzumiranja - bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

18.01.2020. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh