Namirnice koje su opasne po život
Ukoliko namirnice pogrešno skladištimo, pripremamo, slabo termički obradimo, jedemo nedozrele ili pak pojedemo dio koji nije jestiv, možemo u životnu opasnost dovesti sebe i ukućane
Hrana je vrlo zanimljiva, ukusna, grozna... ali i opasna - ukoliko namirnice pogrešno skladištimo, pripremamo, slabo termički obradimo, jedemo nedozrele (ako je riječ o biljkama, povrću ili voću) ili pak pojedemo dio koji nije jestiv, možemo u životnu opasnost dovesti sebe i ukućane.
Evo par zanimljivih primjera:
Gorki badem - postoje dvije vrste badema, slatki i gorki. Gorki badem, kada je u sirovom obliku, sadrži cijanid koji može biti fatalan te ga je stoga bitno termički obraditi prije konzumacije. Slatki badem je siguran za konzumaciju jer ne sadrži cijanid.
Koštice od voća - trešnje, višnje, marelice - sve one sadrže koštice, a one pak cijanid u tragovima. U malim dozama cijanid može izazvati glavobolju, anksioznost, vrtoglavicu i povraćanje, a u nešto većim može biti smrtonosan.
Perad - piletinu, puretinu i ostalu perad izuzetno je bitno dobro termički obraditi jer može sadržavati bakterije poput salmonele, stafilokoka i kampilobakterije. Ove bakterije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, a kod osoba slabijeg imuniteta čak i ugroziti život, upozorava Zavod za javno zdravstvo.
Suho i slabo pečeno meso - termički neobrađeno meso, osobito govedina, janjetina i svinjetina, može sadržavati toksoplazmu i trihinelu, parazite koji su opasni za zdravlje, a kod trudnica mogu izazvati pobačaj ili deformacije ploda. Trihinela napada mišiće, srce i mozak.
Školjke i plodovi mora - morski plodovi sadrže alergene koji mogu biti opasni za alergičare. Alergijska reakcija uključuje želučane probleme, promjene na koži, probleme s disanjem, oticanje jezika i usana, zbunjenost i vrtoglavicu.
Stoga... pripazite malo...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar