« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
PRIPAZITE

Namirnice koje izazivaju nadutost

Nakon što pojedemo i popijemo, hrana i tekućine zauzimaju prostor unutar želuca i crijeva, što znači da će doći do proširenja...

Mlijeko i mliječni proizvodi napuhavaju
Mlijeko i mliječni proizvodi napuhavaju (Arhiva)
Više o

namirnice

,

nadutost

Nadutost je nezgodno stanje - iako nerado govorimo o tome, dnevno pustimo vjetrove čak i do 25 puta, a razlog je jedostavan: nakon što pojedemo i popijemo, hrana i tekućine zauzimaju prostor unutar želuca i crijeva, što znači da će doći do proširenja...

Hrana koja pojačava nadutost

Jabuke - iako su jako dobre zdravlje, mogu izazvati nadutost. Mnogima smeta šećer iz voća. "Jedite ih u umjerenim količinama i uvijek odvojeno od obroka", objašnjava Sass. Voće koje također može stvoriti osjećaj nadutosti: kruške, breskve i šljive. 

Kupusnjače - kelj, brokula i kupus sadrže rafionzu - šećer koji ostaje neprobavljen sve dok bakterija u vašem crijevu ne fermentira, što stvara vjetrove i osjećaj nadutosti. Ali još uvijek nemojte izbjegavati ovo zdrav povrće. "Dosljedno konzumiranje ove hrane bogate hranjivim tvarima, dovodi do jačeg i zdravijeg probavnog sustava koji je onda manje podložan nadutosti", kaže Sass. Zato nastavite jesti zeleno povrće, ali držite svoje porcije pod kontrolom. "Kuhanje bilo kojeg povrća omekšava vlakna, a pomoći će i odvojite vodu u kojoj se kuhalo. To neće eliminirati ili spriječiti nadutost, ali će biti lakše za probavljanje", kaže dalje.

Mahunarke - grah, leća, soja i grašak također spadaju u skupinu namirnica koje nas napuhavaju. Sadrže vlakna i šećere koje tijelo teško apsorbira. Kombinirajte mahunarke s lako probavljivim namirnicama kao što su riža i kvinoja. Tijelo se s vremenom navikne na njih. "Ako voće, povrće, orašaste plodove, cjelovite žitarice i grah jedite redovito neće vam toliko smetati kao kad ih jedite sporadično", dodaje Sass. 

Mliječni proizvodi - ako se nakon nekoliko kriški sira ili zdjelice žitarica s mlijekom osjećate naduto, možda ste intelorantni na laktozu, što znači da vašem tijelu nedostaju potrebni enzimi za razgradnju laktoze (šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima). To može uzrokovati stvaranje plinova u probavnom traktu i izazvati nadutost.

Slana hrana - "Hrana s puno soli može potaknuti zadržavanje vode, zbog čega vam se tijelo može povećati", kaže Sass. Izbjegavanje soli nije tako jednostavno kao što se čini, nalazi se u prerađenoj hrani, ali i u kruhu, juhama i sl. Vrlo je važno izbjegavati takve namirnice, manje soliti hranu, ali i piti puno vode kako bi se tijelo očistilo.

22.02.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh