« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
ZIJEV

Namirnice koje bude bolje od kave

Nerijetko nam ponestaje energije i spava nam se, zapravo bismo trebali pojesti hranu koja će nas probuditi puno bolje od kave.

Ono kad ne možete prestati...
Ono kad ne možete prestati... (Arhiva)
Više o

kava

,

zijevanje

,

budnost

Prva jutarnja kava dolazi obično prerano, jer trebali bi je piti nakon barem sat vremena nakon ustajanja... pa ne čudi da je druga kava, ona na poslu obično iza podneva kad smo već pospani.

No, imamo bolju ideju - pojedite nešto, to će vas probuditi i bolje nego kava, a tako i tako treba paziti na dnevni unos kave.

Stoga, evo pet namirnica koje će vam trenutno dati sve što trebate:

Jaja - nisu samo puna proteina, žumanjak je bogat vitaminom B, koji je u velikoj mjeri odgovoran za pretvaranje hrane u energiju. Sadrže i mikronutrijent kolin, važan za potporu razine energije. Uz nedavno objavljeno istraživanje kako 90 posto ljudi unosi manje od preporučene količine kolina, jaja imaju važno mjesto u prehrani.

Orašasti plodovi - magnezij je četvrti najobilniji mineral u ljudskom tijelu i sadrži ga svakla stanica u tijelu.  Tijekom vježbe, potrebno je i do 20 posto više magnezija nego kada se odmarate. Brazilski oraščić, badem i indijski oraščić sadrže neke od najviših razina magnezija. Orašasti plodovi su također su bogati drugim hranjivim tvarima, uključujući zdrave masti i proteine, što ih čini vrlo zasitnim.

>> Što sve kava može napraviti za vas >>

Špinat i crveno meso - kombinacija iz snova: željezo prenosi kisik po cijelom tijelu, dopuštajući organima da funkcioniraju učinkovito. Stoga, ako imate nisku razinu željeza, ustvari oduzimate kisik svojim stanicama. Važan je nutrijent koji dobivate kroz prehranu. Špinat je dobar izvor željeza, ali i zeleno lisnato povrće sadrži puno željeza koje se bolje apsorbira u tijelu. Crveno meso možda je i najbolji izbor, a ako ne jedete meso, pazite da unosite dovoljno vitamina C.

Tamna čokolada - kakao sadrži nutrijente koji pomažu u borbi protiv stresa, povećavaju energiju i pomažu da se fokusirate. Tamna čokolada sadrži i malo kofeina, pa može pomoći da brzo povećate razinu energije, ali ona s najvećim postotkom kakaa.

>> Zašto nas kava diže - ali i spušta? >>

Voda - unošenje dovoljno vode važno je zbog mnogo razloga, ali je energija glavni među njima. Ako se osjećate bezvoljno, velika je mogućnost da ste dehidrirali. Umor je vrlo čest simptom. Dobar prvi korak prema razbuđivanju i energiji jest da popijete vodu na prazan želudac i težite dovoljnom unosu vode tijekom dana.

15.04.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.04.2021. 18:01
    bijela čkolada s jagodom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh