« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Nakon 150 godina ukinut "Rocky Mountain News"

Gospodarska kriza i novi mrežni naraštaja presudili su još jednom dnevnom listu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Denver

,

Rocky Mountain News

,

ukidanje novina

,

dnevni list

,

Colorado

,

E.W. Scripps Co.

,

William Byers

,

San Francisco Chronicle

,

The Denver Post

,

Philadelphia Inquirer

Nakon gotovo 150 godina postojanja američki dnevni list iz Denvera "Rocky Mountain News" u petak je objavio svoj zadnji broj, postajući najnovijom žrtvom trenda propadanja novina u SAD-u zbog gospodarske krize i stasanja novog mrežnog naraštaja.

"Zbogom Colorado", stoji na naslovnici lista. "S velikom tugom danas vam kažemo zbogom. Vrijeme našeg vođenja kronike života u Denveru i Coloradu, našoj zemlji i svijetu, završilo je".

Tisuće muškaraca i žena radilo je u tim novinama od kada je William Byers tiskao prvo izdanje na obali Cherry Creeka 23. travnja 1859. godine.

Govoreći u ime svih njih, možemo reći da je bilo čast služiti vam, ali je bolno doći do ovog dana, zadnjeg izdanja, 55 dana prije 150. obljetnice, ističe se u oproštajnom broju.

Vlasnik lista, tvrtka E.W. Scripps Co., objavila je gašenje novina u četvrtak, prekinuvši tromjesečna nagađanja o njihovoj sudbini, pošto je u prosincu 2008. oglašena prodaja.

Novine diljem SAD-a pod pritiskom su zbog opadanja čitateljstva i prihoda od oglašivanja, dok se sve više Amerikanaca informira preko interneta, uz rekordan broj čitatelja on-line izdanja novina, koja su uglavnom besplatna."Denver više ne može podnijeti dvoje novine. To svakako nije dobra vijesta za vas, a nije ni za Denver", rekao je tom prigodom direktor Scrippsa Rich Boehne.

"The Rocky Mountain News" poslovno je surađivao s The Denver Postom od 2001. godine, pri čemu su kombinirani poslovi izdavanja novina, ali su uredništva ostala razdvojena.

Zatvaranjem News'a, Denver je ostao s jednim velikim dnevnim listom kao i većina američkih gradova.

Ovaj je tjedan San Francisco Chronicle objavio kako je u opasnosti da za nekoliko tjedana bude prodan ili ugašen zbog gubitaka. Vlasnik lista, tvrtka Hearst Corp., objavila je da je list izgubio 50 milijuna dolara 2008. te da se gubitci nastavljaju i 2009.

U početku tjedna odlazak u zaštićeni stečaj zatražio je i "Philadelphia Inquirer", treći najstariji dnevni list u SAD-u. (hina/metro-portal)

27.02.2009. 23:50:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh