« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Berlusconi će zbog seksizma na sud u Strasbourgu

Dugi jezik ponovno ga doveo u probleme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Silvio Berlusconi

,

tužba

,

Strasbourg

,

Europski sud za ljudska prava

,

Anna Paola Concia

,

Donata Gottardi

,

seksizam

,

vrijeđanje dostojanstva

Zastupnica talijanske Demokratske stranke Anna Paola Concia i eurozastupnica Donata Gottardi u petak su najavile kako kane Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužiti predsjednika talijanske vlade Silvija Berlusconija za seksističkih izjava.

"Ulažemo tužbu protiv Silvija Berlusconija zbog kršenja članaka 8 i 14 Europske konvencije o ljudskim pravima zbog izjava u kojima je u više navrata povrijedio dostojanstvo žena", stoji u priopćenju dviju zastupnica.

Tužba će biti predana u ponedjeljak.

"Berlusconi je više puta povrijedio dostojanstvo žena. Ne radi se ni o kakvim šalama. Berlusconi nije običan talijanski građanin i ne može se tako izražavati", izjavila je Concia, podsjetivši na neke njegove seksističke izjave i šale.

Među Berlusconijevim neprimjerenim primjedbama jest i ona koju su prenijeli lokalni mediji, a izgovorio ju je tijekom francusko-talijanskog summita u utorak u Rimu. Dok je Sarkozy novinarima govorio o zaključcima sa susreta, Berlusconi mu je vrlo tiho, ali ipak dovoljno glasno da čuju novinari, šapnuo: "Pa, ja sam ti osigurao suprugu", aludirajući na talijansko podrijetlo Carle Bruni-Sarkozy.

Talijanska je vlada u petak odbacila informaciju po kojoj je Berlusconi izgovorio tu rečenicu, uz objašnjenje da je talijanski premijer Sarkozyju rekao "znaš li ti da sam ja studirao na Sorbonni". (hina/metro-portal)

27.02.2009. 23:59:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh