« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
POČETAK DNA

Najvažniji događaji u Hrvatskoj 2010. - 1. dio

Na početku godine HDZ je iz članstva izbrisao Sanadera i Polančeca, jedna je ulica postala slučaj, a vlada je predstavila famozni program gospodarskog oporavka

Najvažniji događaji u Hrvatskoj 2010. - 1. dio
Najvažniji događaji u Hrvatskoj 2010. - 1. dio (freedigitalphotos.net)
Više o

najvažniji događaji 2010.

Pogledajte pregled događaja koji su u prva četiri mjeseca 2010. godine obilježili unutarnjopolitička i ostala zbivanja u Hrvatskoj:

SIJEČANJ

3. siječnja - Tadašnji počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je najavio jači angažman u stranci, ocijenivši kako je "deficit u vođenju središnjih tijela stranke" razlog lošem izbornom rezultatu Andrije Hebranga. Sanader je to rekao na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke, na kojoj je Hebrangov izborni rezultat nazvao najgorim rezultatom HDZ-a na nacionalnoj razini u povijesti. "Odgovornost za to nije samo na kandidatu, nego i slika nesnalaženja u vođenju stranke", rekao je tada Sanader.

4. siječnja - Predsjedništvo HDZ-a izbrisalo je iz članstva Ivu Sanadera nakon njegova istupa i najave povratka u politiku. Sanader je izbrisan zbog nepopravljive štete i kršenja Statuta stranke, obrazloženo je. Sanader je nakon te odluke izjavio da "prihvaća odluku Predsjedništva stranke ako je to za dobrobit HDZ-a".

5. siječnja - DIP službeno objavio Odluku o ponavljanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske 10. siječnja u kojem se u drugom krugu glasovalo između kandidata SDP-a Ive Josipovića i nezavisnog kandidata Milana Bandića.

7. siječnja - Vlada prihvatila plan zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU kojima se u 2010. predviđa donošenje 12 novih zakona koji su uvjet za zatvaranje poglavlja, a usvojen je i program preuzimanja i provedbe nove pravne stečevine EU u ovoj godini.

8. siječnja - Proglašeno stanje elementarne nepogode u Ličko-senjskoj županiji zbog poplava na području naselja Gornjeg i Donjeg Kosinja, Kosinjskog Bakovca, Selišta, Rudinke i Lipova Polja u perušićkoj općini.

10. siječnja - Drugi krug izbora za predsjednika države između Milana Bandića i Ive Josipovića. Josipović i Bandić u prvom su krugu između 12 kandidata osvojili najveći broj glasova birača, no manje od potrebnih 50 posto plus jedan glas.

11. siječnja - SDP-ov kandidat Ivo Josipović izabran je u drugom krugu izbora za novog hrvatskog predsjednika s osvojenih 60,26 posto glasova. Nezavisni Milan Bandić osvojio je 39,74 posto glasova.

11. siječnja - Saborski zastupnik Ivica Pančić istupio iz članstva SDP-a "zbog dužeg nezadovoljstva načinom vođenja SDP-a i smjera u kojem je stranka pošla".

11. siječnja - Vijeće Vrhovnog suda potvrdilo je umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu osuđujuću presudu u "slučaju dragulji" i sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane 2000.

11. siječnja - Zbog velikih šteta uzrokovanih izlijevanjem Neretve i zaobalnih voda proglašena elementarna nepogodu za Ploče i Metković te za Kulu Norinsku.

11. siječnja - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izvjestio je medije da je 8. siječnja na autocesti za Budimpeštu u magli uzrokovao prometnu nesreću u kojoj su ozlijeđeni putnici drugog automobila, od kojih je jedan preminuo u bolnici, a druga osoba nakon teških ozljeda preminula je koncem siječnja.

12. siječnja - Predsjedništvo HDZ-a razriješilo je Marija Zubovića s dužnosti političkog tajnika stranke, a Klubu HDZ-a u Saboru predložilo da ga razriješi dužnosti predsjednika Odbora za vanjsku politiku "zbog stajališta i propusta suprotnima stranačkom statutu i programu".

12. siječnja - Proglašena elementarna nepogoda zbog šteta koja je proteklih dana uzrokovala ledena kiša, poplava i nevrijeme na području općina Plitvička jezera, Donji Lapac i Karlobag.

12. siječnja - Na zagrebačkome Županijskom sudu ispitano prvih pet svjedoka u istrazi protiv bivšega ratnog zamjenika zapovjednika specijalne policije Željka Sačića i još četvorice bivših specijalaca osumnjičenih za ratni zločin u Gruborima nakon vojne akcije "Oluje" 1995.

14. siječnja - Vlada prihvatila odluku o mjerama za gospodarski oporavak i razvitak s dva modela aktivnog uključivanja države u kreditiranje poduzeća - modele financiranja poslovnih projekata i jamstvenog fonda, te odluku o namjeri sudjelovanja u osnivanju fondova za gospodarsku suradnju.

15. siječanja - Osječki Županijski sud je nepravomoćno proglasio krivima petero od sedmero okrivljenika u tzv. slučaju "Dijagnoza 2", no osuđeni su na blaže zatvorske kazne nego u prvom postupku te im je ukinut pritvor. Optuženi su za više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, primanje mita te udruživanje radi počinjenja kaznenih djela kojima je državni proračun, zbog protuzakonitog omogućavanja statusa ratnih vojnih invalida većem broju osoba, oštećen za 3,2 miljuna kuna.

15. siječnja - USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana: Stjepana Loparića, Nevena Putara i Ivana Benčeka zbog više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. Optužnicom se Stjepan Loparić, upravitelj Kaznionice u Lepoglavi i Neven Putar, njegov pomoćnik, terete da su od 23. kolovoza 2006. do 16. srpnja 2008. određenim zatvorenicima omogućili korištenje raznih pogodnosti iako za to nisu ispunjavali uvjete.

16. siječnja - Glavni odbor SDP-a iz stranačkog članstva isključio 14 zagrebačkih SDP-ovaca koji su u kampanji za predsjednika države aktivno podupirali Milana Bandića, a iz istog su razloga raspuštene i tri zagrebačke mjesne stranačke organizacije.

18. siječnja - Predsjedništvo HDZ-a raspustilo je zagrebački Gradski odbor stranke i imenovalo Povjerenstvo koje će analizirati stanje u zagrebačkoj organizaciji te pripremiti unutarstranačke izbore u Zagrebu, na čelu kojega je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je zbog toga razriješen s dužnosti čelnika bjelovarske županijske organizacije HDZ-a.

18. siječnja - Jedna odgovorna osoba iz Podravke te devet direktora i odgovornih osoba u tvrtkama koje su poslovale s tom koprivničkom prehrambenom tvrtkom uhićeno je u nastavku USKOK-ove istrage i akcije "Menadžer".

19. siječnja - S devet glasova za i jednim protiv, Programsko vijeće HRT-a smijenilo je Hloverku Novak Srzić s mjesta glavne urednice informativnog programa HTV i privremeno na tu dužnost imenovalo Renata Kunića.

20. siječnja - Na Županijskom sudu u Splitu za udruživanje u dilersku organizaciju ukupno na 46,5 godina zatvora osuđena je 11-člana skupina iz Splita koju je predvodio Nenad Zebić Zeba. Od početka rujna 2007. do travnja 2008. preprodajom heroina zaradili su 344.000 kuna.

21. siječnja - Bivši ministar gospodarstva Damir Polančec pod istragom je USKOK-a zbog protuzakonitog posredovanja u Podravki.

21. siječnja - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv predsjednice SSSH Ane Knežević zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno prodaje, ispod stvarne cijene, lokala na bedemu Priuliju u središtu Splita tvrtki "Skladgradnji" u vlasništvu Slavena Žužula.

21. siječnja - Bivši hrvatski diplomat Ljubomir Čučić izručen je Hrvatskoj. Za Čučićem je bila raspisana međunarodna tjeralica zbog izbjegavanja kaznene odgovornosti nakon što se u studenome 2008. nije pojavio u remetinečkom zatvoru radi odsluženja kazne za obiteljsko nasilje.

22. siječnja - Sedamdesetak aktivista nevladine udruge za zaštitu okoliša "Zelene akcije" i građanske inicijative "Pravo na grad" blokirali su radove u Varšavskoj ulici u Zagrebu, gdje Hoto grupa (predsjednik Uprave Tomo Horvatinčić) namjerava napraviti ulaz u podzemnu garažu projekta Cvjetni prolaz.

25. siječnja - Vrhovni sud donio odluku o nastavku kaznenog postupka protiv bivšega vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena Slavice optužena za kornatsku tragediju. Sud smatra da je odluka Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Šibeniku da se obustavi kazneni progon protiv Slavice bila preuranjena.

27. siječnja - Zagrebački holding podnio je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv bivšeg voditelja podružnice Autobusni kolodvor Franje Žulja i zaposlenice te podružnice Vesne Majher zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

27. siječnja - Vrhovni sud smanjio je s osam na sedam godina zatvorsku kaznu bivšemu karlovačkom specijalnom policajcu Mihajlu Hrastovu osuđenom zbog ratnog zločina na Koranskome mostu 1991. i ubojstva 13 neprijateljskih zarobljenika.

27. siječnja - Podignuta je policijska kaznena prijava zbog navodnih nezakonitosti prilikom prodaje Podravkina odmarališta u Pirovcu protiv bivšeg predsjednika uprave Podravke i već osumnjičenog u "aferi Spice" Darka Marinca, bivšeg člana uprave te tvrtke Željka Đurđine te koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića.

28. siječnja - Vlada je Hrvatskom saboru uputila konačni tekst zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, po kojem će županije, gradovi i općine za plaće moći izdvojiti najviše 20 posto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini. Plaće župana, gradonačelnika i načelnika općina te njihovih zamjenika, kao i plaće lokalnih i županijskih službenika, po tom će se zakonu morati uskladiti s dužnosničkim i službeničkim plaćama na državnoj razini.

28. siječnja - Vlada odlučila o raspisivanju javnog poziva za privatizaciju pet hrvatskih brodogradilišta, ali ne i za pulski Uljanik, za koji je interes iskazao menadžment tog brodogradilišta.

28. siječnja - Osječki Županijski sud je, nakon ponovljena suđenja, proglasio krivim bivšega saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine Jenu Adama za zlouporabu položaja i ovlasti te ga nepravomoćno osudio na osam mjeseci zatvora uvjetno, s dvogodišnjim rokom kušnje. Nepravomoćno je oslobođen optužbe za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave.

28. siječnja - Sutkinja Općinskog suda u Velikoj Gorici Vesna Žužić nije bila u sukobu interesa i nije naštetila ugledu suda i sudačke dužnosti, odlučilo je Državno sudbeno vijeće oslobodivši ju stegovne odgovornosti. Za Žužić se tražila najteža moguća kazna, razrješenje sudačke dužnosti, zbog sumnje da je bila u sukobu interesa, jer je vodila sudski spor navodno povezan s tvrtkom u kojoj je likvidator bio njezin suprug poduzetnik Željko Žužić.

29. siječnja - Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić na zagrebačkom Županijskom sudu izjasnili su se da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki USKOK-ove optužnice koja ih tereti da su u tzv. 'aferi kamioni' zlouporabili položaj i ovlasti te državni proračun oštetili za više od deset milijuna kuna.

29. siječnja - Hrvatski sabor skinuo je zastupnički imunitet SDP-ovom zastupniku Zoranu Vinkoviću kojega Državno odvjetništvo sumnjiči za kazneno djelo prijevare u službi, odnosno da je kao gradonačelnik Đakova na sjednice Sabora dolazio službenim vozilom, a putne troškove prikazivao kao da dolazi privatnim autom. Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, Sabor oštetio za 12.500 kuna.

29. siječnja - Hrvatski sabor donio je novi Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Potvrdio je Sporazum s EU o sudjelovanju hrvatskih vojnika u operaciji "Atalanta" u svrhu suzbijanja piratstva uz obale Somalije. Izmijenio je Zakon o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, kojim se uspostavlja unificiran i učinkovit zakonski okvir za koncesije za distribuciju te za izgradnju energetskih objekata za distribuciju toplinske energije.

VELJAČA

1. veljače - Bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i sveučilišna profesorica Deša Mlikotin-Tomić i još 18-ero optuženih profesora, posrednika i studenata u slučaju "Indeks 3" nepravomoćno su osuđeni zbog kupoprodaje ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Prvostupanjskom presudom suca oni su proglašeni krivima za zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonito posredovanje, a dvoje optuženika je oslobođeno, profesorica Nina Liszt te student Danijel Malarić.

1. veljače - Vlasnica Agencije "Fimi-media" Nevenka Jurak opovrgnula je medijska nagađanja kako je prijetila članu Uprave Croatia osiguranja Damiru Mihanoviću kojemu se navodno sugeriralo da sklapa poslove s njenom marketinškom agencijom bez raspisivanja javnog natječaja, te da se koristila "medijskim reketom". Mihanović je naveo kako je bivši premijer Sanader preporučio čelnicima 20-ak javnih poduzeća u državnom vlasništvu, na nekoliko sastanaka u Vladi 2007., da poslove počnu sklapati Fimi medijom Nevenke Jurak.

2. veljače - Uoči početka suđenja za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i Nike Franjića u Banja Luci se predao Bojan Gudurić, jedini optuženi sudionik tog zločina koji se nalazio u bijegu.

2. veljače - Bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca policija je USKOK-u kazneno prijavila zbog sumnje u nezakonitosti u gradnji rasvjete na nogometnom igralištu Nogometnog kluba "Osvit" u njegovu rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice.

2. veljače - Predsjednik Uprave Croatia osiguranja i potpredsjednik HSLS-a Hrvoje Vojković podnio je kaznenu prijavu protiv predsjednika HSLS-a Darinka Kosora zbog prijetnji SMS porukama.

3. veljače - Počelo suđenje šesteročlanoj zločinačkoj skupini optuženoj za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića likvidiranih 23. listopada 2008. u središtu Zagreba. Za podmetanje eksploziva pored Pukanićeva automobila USKOK je optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića, koje tereti za "ubojstva iz koristoljublja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje za počinjenje kaznenih djela".

3. veljače - Devetero optuženih članova skupine pljačkaša iz Srbije, Hrvatske i BiH, koji su u ožujku 2008. opljačkali više od 15 milijuna kuna iz splitske pošte, nepravomoćno je na Županijskom sudu osuđeno na ukupno više od 60 godina zatvora. Najstrože kazne, po devet godina zatvora, izrečene su počiniteljima koji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, Zoranu Stevanoviću i Milanu Mitiću iz Srbije.

3. veljače - Vrhovni je sud odbio kao neosnovanu žalbu Gordane Getoš-Magdić na rješenje Županijskog suda u Vukovaru kojim se odbija istražni zahtjev protiv osječkih policajaca zbog navodnih nezakonitosti u njezinu ispitivanju o ratnim zbivanjima u Osijeku 1991.

3. veljače - Hrvoje Vojković istupio iz HSLS-a, a za potpredsjednika stranke izabran je Dragutin Kranjčec, gradonačelnik Varaždinskih toplica.

4. veljače - Vlada odlučila o raspisivanju natječaja za prodaju 59,25 posto dionica pulskog Uljanika po početnoj cijeni od 397,49 milijuna kuna, dok će posebnom odlukom regulirati prodaju 25 posto dionica pod posebnim uvjetima radnicima Uljanika.

4. veljače - U osječku policiju je privedeno sedam čelnih ljudi iz "Đakovštine" na kriminalističko istraživanje, osumnjičenih za zlouporabe u aferi nestalih 3000 tona pšenice i kukuruza iz silosa te tvrtke. Među privedenim članovima uprave je i predsjednik Mijo Matić, a svih sedam je osumnjičeno da su malverzacijama na rub egzistencije doveli tvrtku s 470 zaposlenika i više od 700 obiteljskih seoskih gospodarstava.

4. veljače - Vrhovni sud je Ivanu Dvorskome ponovno, u trećestupanjskom postupku, potvrdio presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je osuđen na najvišu zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora zbog trostruka ubojstva.

5. veljače - Sabor je osnovao jamstveni fond za gospodarski oporavak i razvoj, iz kojega će država s dvije milijarde kuna jamčiti za kredite namijenjene tvrtkama koje su se zbog krize našle u poteškoćama.

8. veljače - Pritvoren bivši predsjednik Uprave poljoprivredno-prerađivačke tvrtke Đakovština d.d. Mijo Matić i bivši član Uprave te tvrtke Paško Gašpar zbog sumnje da su državne robne zalihe te više fizičkih i pravnih osoba oštetili za više od 20 milijuna kuna.

10. veljače - Udruge Zelena akcija i Pravo na grad su u Varšavskoj ulici u središtu Zagreba organizirali prosvjed protiv gradnje ulaza u podzemnu garažu Hoto grupe Tome Horvatinčića u sklopu projekta "Cvjetni", a na prosvjedu se okupilo oko tisuću građana.

11. veljače - Vlada utvrdila obvezne uvjete natječaja za drugi krug privatizacije hrvatskih brodogradilišta i suglasila se s tekstovima sporazuma o uređenju imovinsko-pravnih pitanja između države i brodogradilišta, a ti će sporazumi, kako je istaknuto na sjednici, smanjiti troškove restrukturiranja brodogradilišta.

11. veljače - Zagrebačka policija je u ranim jutarnjim satima privela 23-oje prosvjednika Zelene akcije i Prava na grad, koji su kontejnerima u Varšavskoj ulici pokušali spriječiti početak izgradnje ulaza u podzemnu garažu, investitora Hoto grupe Tome Horvatinčića.

11. veljača - Potpredsjednik Uprave "Glasa Istre" i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Nezavisne istarske televizije (NIT) te poznati labinski poduzetnik Đani Bažon počinio je samoubojstvo.

12. veljača - Hrvatski sabor imenovao Mlladena Bajića glavnim državnim odvjetnikom na još jedan, treći mandat.

18. veljače - Ivo Josipović svečano prisegnuo za trećeg hrvatskog predsjednika i time započeo petogodišnji mandat.

18. veljače - Vlada prihvatila amandmane na Konačni prijedlog Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te ih uputila u proceduru Hrvatskom saboru.

19. veljače - Plaće županijskih, gradskih i općinskih čelnika i službenika Hrvatski je sabor ograničio u skladu s plaćama na državnoj razini, no vladinim su amandmanom od dodatnog rezanja plaća izuzete jedinice kojima pomoć države ne prelazi 10 posto prihoda.

19. veljače - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović predstavio je osobe koje će mu, na čelu s Joškom Klisovićem kao predstojnikom, pomagati u radu tijekom mandata kroz Ured predsjednika.

19. veljače - Drugi dio božićnice državnim službenicima i namještenicima u državnim i javnim službama u iznosu 625 kuna neto isplatit će u ožujku, odlučila je hrvatska Vlada koja je odlučila i da će država s 18 tisuća tona pšenice iz robnih zaliha nadoknaditi štetu poljoprivrednicima oštećenim u poslovanju s "Đakovštinom".

19. veljače - Vlada je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju priprema za korištenje fondova EU koje će voditi potpredsjednici Vlade i ministri financija i regionalnog razvitka Ivan Šuker i Božidar Pankretić.

23. veljače - Šestorica članova razbojničke skupine specijalizirane za pljačke banaka, koju je prije likvidacije vodio poznati pripadnik zagrebačkog podzemlja Tvrtko Tomičić, su na Županijskom sudu osuđeni na ukupno 56 i pol godina zatvora. Presudom su obuhvaćene dvije pljačke "Hypo banke" u Škorpikovoj ulici u Zagrebu iz koje su članovi ove skupine u dva navrata opljačkali po više od dva milijuna kuna, pljačka 644 tisuće kuna iz "Splitsko-dalmatinske banke" u Splitu te razbojstvo u poslovnici "Jadranske banke" u Šibeniku iz koje su ukrali više od 320 tisuća kuna.

25. veljače - Država će kupnju prvog stana ili prodaju manjeg, a kupnju većeg stana, poticati sa 100 do 300 eura po četvornom metru, ovisno o cijeni stana, na najduži rok otplate zajma od 30 godina i uz maksimalan poček otplate od 20 godina, predložila je Vlada koja je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o poticanju prodaje stanova. Vlada je prihvatila i operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva u 2010. po kojem je za poticanje malog i srednjeg poduzetništva predviđeno 326 milijuna kuna.

25. veljače - Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv bivšega hrvatskog veleposlanika u Libiji Jovana Vejnovića kojega USKOK tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer je od 2006. do 2008. djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtaka nabavio više od pet tisuća litara alkohola, pijenje i prodaja kojega je strogo zabranjena u toj sjevernoafričkoj zemlji.

25. veljače - Hrvatska policija zaplijenila je više od sto kilograma marihuane na međunarodnom graničnom prijelazu Bregana, a riječ je o najvećoj zaplijeni te vrste droge posljednjih godna u Hrvatskoj.

26. veljače - Jedan od optuženika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, Bojan Gudurić, izručen je Hrvatskoj i zaprimljen u istražnom zatvoru u Remetincu.

26. veljače - Hrvatski sabor donio je novi Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, po kojemu će udžbenici vrijediti najmanje četiri godine. Sabor je donio i Nacionalni program zaštite potrošača do 2012., izmijenio i s propisima EU uskladio Zakon o privatnoj zaštiti, a u drugo je čitanje uputio prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu građana. .

26. veljače - Bivša bračka sutkinja Ivana Domić nepravomoćno je oslobođena optužbe da je počinila više kaznenih djela utvrđivanja vlasništva i uknjižbe zemljišta, oštetivši mnoge Bračane za oko 75 milijuna kuna.

OŽUJAK

1. ožujka - Vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić izašao je iz zagrebačkog zatvora u Remetincu u kojemu je bio više od četiri mjeseca pa će se u nastavku USKOK-ove istrage "slučaja Podravka" jedini od šestorice osumnjičenih braniti sa slobode.

1. ožujka - Na Županijskom sudu u Šibeniku zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti nepravomoćnom su presudom proglašeni krivima bivši HDZ-ovi šibensko-kninski župani Duje Stančić i Gordan Baraka te bivši dožupani Miho Mioč i Josip Odak. Oni su, kako je utvrdio sud, za svojih mandata nezakonito primali naknade za rad u županijskom poglavarstvu, iako su za svoj posao primali plaću. Zbog toga je Stančiću, Mioču i Odaku izrečena uvjetna zatvorska kazna od po osam mjeseci, Baraki od sedam mjeseci, a svima na dvogodišnji rok kušnje.

3. ožujka - Policijska uprava Primorsko-goranska kazneno je prijavila troje čelnika riječke gradske uprave i člana uprave tvrtke Tržnice Rijeka zbog sumnji da su počinili kažnjiva djela nezakonitog upravljanja i nadzora nad poslovanjem Grada, čime je Grad oštećen za najmanje 80,8 milijuna kuna, a "Tržnice" pribavile protupravnu imovinsku korist. Zbog sumnje u zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju te sklapanja štetnog ugovora prijavljeni su riječki gradonačelnik Vojko Obernsel, 54-godišnja Riječanka i 64-godišnji Riječanin, oboje iz gradske uprave te 52-godišnjak iz Kostrene, član uprave "Tržnica" iz Kostrene.

3. ožujka - Dvije i pol godine nakon urušavanja Kupske ulice u Zagrebu, Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv tri poduzeća i devet odgovornih osoba koje tereti da su ugrozili živote stanara i načinili štetu od oko 17 milijuna kuna. Zbog propusta u radu pri izgradnji HEP-ove poslovne građevine s podzemnom garažom, za što tužiteljstvo tereti odgovorne osobe i tvrtke Tehniku, Conex i Interkonzalting, 23. rujna 2007., urušio se istočni dio zaštitne konstrukcije građevne jame u duljini od 40-ak metara na kojoj su radili i dio Kupske ulice.

4. ožujka - Vlada je, donijevši odluku o zaduživanju izdavanjem dviju serija obveznica, odlučila da će Hrvatska država na domaćem tržištu izdati desetgodišnje obveznice u iznosu 3,5 milijardi kuna i 350 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti. Kamatna stopa za kunske obveznice bit će 6,75 posto godišnje, a za obveznice u eurima u kunskoj protuvrijednosti 6,50 posto godišnje. Vlada je prihvatila Uredbu o provedbi jamstvenih mjera za gospodarski oporavak i razvitak.

5. ožujka - Prekršajni sud u Zagrebu presudio je u korist prosvjednika iz Varšavske ulice, ustvrdivši da ih policija nije smjela uhititi jer nisu pružali otpor niti remetili javni red i mir, a policija je podnijela žalbu na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Prekšajnog suda.

10. ožujka - Deveteročlana skupina predvođena Borisom Weberom koju USKOK tereti za nabavu i prodaju droga je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđena na 30 godina zatvora. Članove skupine teretilo se da su se od lipnja do kolovoza 2008. povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuirane nabave i prodaje kokaina, amfetamina i marihuane.

11. ožujka - Od 1. srpnja ove godine ukinut će se stopa kriznog poreza od 2 posto, na primanja od tri do šest tisuća kuna, najavila je premijerka Jadranka Kosor.

11. ožujka - Vlada dala državna jamstva za kredite riječkom brodogradilištu 3. maj za financiranje nekoliko novogradnji te Brodosplit-Brodogradilištu i Brodotrogiru za kredite za financiranje proizvodnje i održivosti kontinuiranog poslovanja, a za takav kredit Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata izmijenjena je i odluka o davanju državnog jamstva Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama.

11. ožujka - Vrhovni sud smanjio na šest godina zatvorsku kaznu generalu Mirku Norcu koji je zbog ratnog zločina u Medačkom džepu osuđen na sedam godina zatvora, dok je njegovom suoptuženiku generalu Rahimu Ademiju potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

12. ožujka - Mladen Šlogar, koji je priznao da je u listopadu 2008. ubio mladu odvjetničku vježbenicu Ivanu Hodak, nepravomoćno je osuđen na 30 godina zatvora.

12. ožujka - Gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić (HDZ) nepravomoćno je u Sisku osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci za kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju za vrijeme dok je obnašao dužnost ravnatelja Lječilišta Topusko.

15. ožujka - Predstavljena nova stranka Hrvatski laburisti - stranka rada, a njihov predsjednik je nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar.

16. ožujka - Direktor tvrtke "Niskogradnja Sesvete" Luka Sabljić, bivša voditeljica Odjela nabave u Zagrebačkim cestama Nada Hećimović te vlasnik poduzeća "Inter Ing" Boris Videc su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne, zbog davanja mita, zlouporaba ovlasti i protuzakonitog posredovanja u aferi "sir i vrhnje". Afera "sir i vrhnje" naziv je dobila zbog USKOK-ovih tvrdnji da su kooperanti Zagrebačkih cesta financirali predizbornu kampanju stranke Samostalnost i napredak bivšega glasnogovornika Holdinga Nenada Ivankovića koji je po zagrebačkim tržnicama dijelio sir i vrhnje.

18. ožujka - Vlada prihvatila revidirani akcijski plan kojim se uz Strategiju suzbijanja korupcije smanjuje broj mjera, ali se istovremeno povećava broj tijela, ponajprije ministarstava, uključenih u njegovu provedbu.

18. ožujka - Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke i Zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke. Time bi od 1. srpnja plaćanja niže stope posebnog poreza na plaće, mirovne i druge primitke sveukupno bilo oslobođeno 1,295 milijuna zaposlenih i 1,06 milijuna umirovljenika.

18. ožujka - Vrhovni sud potvrdio je 11-godišnju zatvorsku kaznu bivšem potpredsjedniku Fonda za privatizaciju Josipu Matanoviću i ukinuo osuđujuću presudu bivšem potpredsjedniku fonda Robertu Peši i još troje optuženika kojima će se ponovno suditi na zagrebačkom Županijskom sudu.

18. ožujka - Bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Josip Pavlović i Saša Romac te vlasnik varaždinske tvrtke Fima Milan Horvat, osumnjičeni u aferi Spice, izašli su iz pritvora u Remetincu, gdje još mjesec dana u istražnom zatvoru ostaje bivši predsjednik uprave Podravke Zdravko Šestak.

19. ožujka - Hrvatski sabor donio Zakon poticanju prodaje stanova, na temelju kojega će država kupnju prvog ili većeg stana poticati zajmovima od 100 do 300 eura po četvornom metru. Visina zajma ovisit će o cijeni stana, najduži rok otplate je 30 godina, a najduži poček 20 godina.

22. ožujka - U 82. godini umro istaknuti član HSS-a i njezin nekadašnji saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora, pijanist Stjepan Radić.

24. ožujka - Vlada donijela odluku da se svim studentima koji prijeđu prag upisa i upisuju se unutar upisnih kvota od iduće akademske godine omogući besplatno studiranje na prvoj godini studija. Vlada je prihvatila i Prijedlog programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku 2010.

24. ožujka - Jadranka Kosor razriješila je Biancu Matković dužnosti ministrice bez portfelja i u dogovoru s njom predložila je na dužnost državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva, gdje će se baviti gospodarskom diplomacijom. Vlada je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili u inozemstvu dala državno jamstvo, za izravno dugoročno zaduženje Uljanik Brodogradilišta d.d., Pula, u ukupnom iznosu od 50 milijuna eura, uvećano za kamate i troškove.

24. ožujka - Bivši saborski zastupnik HNS-a i predsjednik Hrvatskog nanbudo instituta Srečko Ferenčak te njegov suradnik Petar Turković nepravomoćno su osuđeni na godinu dana zatvora zbog 'afere nanbudo' u kojoj ih se teretilo da su zaradili više od 9,5 milijuna kuna na nezakonitoj prodaji gradskog zemljišta.

24. ožujka - USKOK je zatražio da Ravnateljstvo policije, odnosno Policijski nacionalni USKOK, pokrene kriminalističku istragu radi utvrđivanja svih okolnosti vezanih za milijune dolara mita koje je njemački proizvođač automobila Daimler AG isplatio u dvadesetak zemalja, među kojima strane novinske agencije spominju i Hrvatsku.

25. ožujka - Vlada je predložila sindikatima javnih i državnih službi da se odreknu regresa, božićnice i dara za djecu za 2010. godinu, čime bi državni proračun uštedio 1,7 milijardi kuna.

26. ožujka - Hrvatski sabor osnovao je istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom Ine te svih ugovora i dodataka ugovora između hrvatske vlade i strateškog partnera MOL-a.

30. ožujka - Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec uhićen je zbog zlouporabe položaja i ovlasti povezanih s malverzacijama u koprivničkoj tvrtki Podravka u kojoj je 1992. i počeo svoju poslovnu karijeru. Istoga dana Polančec je iznio obranu pred istražiteljima u sjedištu Uskoka.

30. ožujka - Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je odlučilo da se Damir Polančec suspendira sa svih stranačkih dužnosti te da se protiv njega pokrene stegovni postupak.

31. ožujka - Damiru Polančecu određen je jednomjesečni istražni zatvor, dok je suosumnjičeni zagrebački odvjetnik Zoran Marković pušten da se brani sa slobode.

TRAVANJ

1. travnja - Vlada prihvatila da se Hrvatska kod domaćih banaka zaduži za 500 milijuna eura, a sredstava tog sindiciranog kredita koristit će se za vraćanje kredita podignutih ranijih godina.

1. travanja - Vlada je zaključkom utvrdila nekoliko elektroenergetskih objekata čija izgradnja ima prioritetni značaj, a izmjenama Zakona o potporama u poljoprivredi podigla prag za ulazak malih gospodarstava u sustav poreza na dohodak. Zaključkom Vlade prioritet u izgradnji imaju termoelektrane Sisak C i Plomin 3, četiri hidroelektrane na Savi (Podsused, Prečko, Zagreb i Drenje), hidroelektrane Ombla, Kosinj i Molve 1 i 2. Prioritet je i nekoliko objekata u prijenosu i distribuciji - program Dubrovnik (s trafostanicama Plat i Srđ), novi sustav vođenja elektroenergetskog sustava, druga etapa programa Rijeka (s trafostanicama Turnić, Pehlin, itd.), dalekovod Vinodol-Meline i zamjena vodova na drvenim stupovima na području Zagreba (Rakitje-Botinec i Samobor-Rakitje).

1. travnja - Vlada je donijela Odluku o izuzimanju od prodaje dionica iz portfelja HFP-a radi prijenosa, bez naknade, Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, sveukupne tržišne vrijednosti nešto veće od 45,6 milijuna kuna.

1. travnja - Bianca Matković razriješena je članstva u Upravnom odboru HFP-a, a na njezino mjesto imenovan je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

1. travnja - Skupština Zagrebačkog holdinga razriješila je dužnosti petero članova Uprave, a njih troje, predsjednik Ivo Čović, Vlasta Pavić i Branimir Delić ostaju. Na skupštini, na koju ponovno nije došao njezin predsjednik Milan Bandić, razriješeni su Stipan Matoš, Slavka Megla-Reljić, Ivan Tolić, Lidija Tomić i Vladimir Tomičić.

2. travnja - Potpredsjednik HFP-a Velimir Kračun nepravomoćno je osuđen na godinu i pol zatvora zbog namještanja 300.000 kuna vrijednog posla tvrtki svojeg prijatelja Ivana Odorčića, koji je kažnjen s godinu dana zatvora.

6. travnja - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić potpisali su ugovor kojim Vlada Gradu Velikoj Gorici daruje zemljište površine 54 hektara, vrijedno više od 15 milijuna kuna, za gradnju i proširenje Radne zone Rakitovec.

6. travnja - Internetska stranica www.registarbranitelja.com pojavila se s tražilicom putem koje se utipkavanjem imena i prezimena, kontrolnog broja i detalja o postrojbi mogu pronaći neki hrvatski branitelji. Ministarstvo branitelja najoštrije osudilo objavu na Internetu tzv. Registra hrvatskih branitelja kao protuzakonit i protuustavan čin.

7. travnja - Vozači koji u prometu počine prekršaj, a pritom imaju do 0,5 promila alkohola u krvi više neće plaćati 700 kuna kazne zbog alkohola jer je Ustavni sud ukinuo tu odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama ocjenjujući je diskriminirajućom.

7. travnja - Aktivisti udruga Pravo na grad i Zelena akcija USKOK-u su uručili kaznenu prijavu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojega terete za zlouporabu položaja i ovlasti te sklapanje po Grad štetnog ugovora s Hoto grupom za projekt u Varšavskoj ulici, a podnošenje prijave bilo je popraćeno prosvjedom dvjestotinjak aktivista i građana ispred zgrade USKOK-a u Gajevoj ulici.

7. travnja - Ministarstvo obrane zajedno sa Ministarstvom branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Državnom odvjetništvu podnijelo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja vezano uz objavu dijela podataka koji su se koristili pri izradi Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i protiv nepoznatog počinitelja koji je dostavio dijelove podataka.

7. travnja - Damir Polančec, osumnjičen u istrazi vezanoj uz Podravku, ostaje do daljnjega u istražnom zatvoru, odlučilo je izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda odbivši, kao neosnovanu, žalbu njegova branitelja. Istodobno je odbijena i žalba USKOK-a na odluku istražnog suca Krešimira Devčića o puštanju na slobodu zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića, također osumnjičenog u antikorupcijskoj akciji "Menadžer" kojom se istražuju nezakonitosti povezane s koprivničkom prehrambenom tvrtkom. Tako se Marković u nastavku istrage branio sa slobode, za razliku od Polančeca, koji je zadržan u jednomjesečnome istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

7. travnja - Bloger i nesuđeni član savjetničkog tima hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Marko Rakar uhićen je pa isti dan i pušten iz pritvora zbog sumnje da je povezan s internetskom objavom podataka koji su bili temelj za izradu Registra hrvatskih branitelja, to jest zbog kaznenog djela odavanja službene tajne.

8. travnja - Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo od policije dobilo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog odavanja službene tajne te da se i dalje vodi kriminalistička istraga kako bi se otkrilo tko je na Internetu objavio podatke koji su bili temelj za izradu registra hrvatskih branitelja.

8. travnja - Zagrebački Županijski sud blokirao je više milijuna kuna vrijednu imovinu Damiru Polančecu, osumnjičenog da je zlouporabom položaja i ovlasti oštetio Podravku za najmanje 75 milijuna kuna.

9. travnja - Hrvatska će za treću fazu projekta vodoopskrbe i zbrinjavanje otpadnih voda moći dobiti zajam njemačke Vlade, preko Kreditne banke za obnovu (KfW), do 18 milijuna eura, sa sniženom kamatnom stopom. Vlada je Saboru uputila zakonski prijedlog kojim bi se potvrdio ugovor dviju vlada o financijskoj suradnji (2003. godina).

9. travnja - Vlada dala suglasnost Hrvatskoj elektoprivredi za zaduženje kod Splitske banke i Erste&Steiermärkische Bank u ukupnom iznosu od 14,4 milijuna eura.

9. travnja - U Vladi održan sastanak s članovima braniteljskih udruga o objavi dijela registra branitelja nakon kojega je Kosor u kratkoj izjavi naglasila da Vlada neće dopustiti podjele hrvatskoga društva, te da će potpuno zaštititi hrvatske branitelje i njihovo dostojanstvo.

9. travnja - Sindikati javnih službi uputili su očitovanje Vladi u kojem odbijaju njezin prijedlog da se ove godine, zbog krize, odreknu božićnice, regresa i dara za djecu.

9. travnja - Od ponoći stupila na snagu zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima, odnosno u kafićima i restoranima koji za to nisu dobili odgovarajuću dozvolu Ministarstva zdravstva.

9. travnja - Državno odvjetništvo zatražilo je od zagrebačkoga Općinskoga građanskog suda prodaju četiri stana i dva poslovna prostora umirovljenoga generala Vladimira Zagorca jer nije platio 39 milijuna kuna, što je morao učiniti po pravomoćnoj presudi kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane 2000. Zagorcu je po presudi oduzeta imovina vrijedna pet milijuna američkih dolara, to jest 39 milijuna kuna, koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Kako on taj novac i sudske troškove od 17 tisuća kuna nije dobrovoljno platio, pokrenut je ovršni postupak, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je kao zastupnik države predložilo da se naplati od prodaje njegove imovine u Zagrebu.

9. travnja - Izvršni odbor vukovarske organizacije SDSS objavio je na web stranici SDSS-a obavijest o raskidu Sporazuma o političkoj suradnji s HDZ-om na razini grada Vukovara.

10. travnja - Hrvatska će u turističku promidžbu 2010. uložiti 30 milijuna eura, što je za dva milijuna eura više nego lani, a promidžba i druge mjere daju dobre početne rezultate, zaključilo je Povjerenstvo Vlade RH za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku godinu 2010.

10. travnja - Vesna Škare Ožbolt ponovno je izabrana za predsjednicu Demokratskog centra, a za njezina zamjenika izabran je Zdravko Režek.

14. travnja - Počelo suđenje bivšim predsjednicima Općinskoga i Županijskog suda u Dubrovniku Ivi Besjedici i Peri Miloglavu te trojici dubrovačkih poduzetnika - Peri Vićanu, Antunu i Antoanu Kralju zbog navodnih zloporaba u pretvorbi tvrtke "Dubrovačko primorje" i nezakonitog upisa vlasništva nad zemljištem "Vrtovi Sunca" u Orašcu, vrijednom više od 151 milijun kuna.

14. travnja - Policija završila pregled oduzetih računala i opreme blogera Marka Rakara, koji tvrdi kako nije pronašla ništa što bi ga povezivalo s internetskom objavom podataka iz registra branitelja, zbog čega je prošlog tjedna na nekoliko sati bio i uhićen.

15. travnja - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je podnio privatnu tužbu protiv saborskog zastupnika SDP-a Slavka Linića tužeći ga za uvredu i klevetu jer ga je u medijima u više navrata pogrdno nazvao "špijunčinom" i, kako tvrdi, iznio niz neistina, primjerice da "Karamarko ucjenjuje Državno odvjetništvo i provodi policijsku diktaturu".

15. travnja - U Karlovcu policija utvrdila da je nestala jedna kopija CD-a s dijelom podataka iz registra branitelja koji nose oznaku tajnosti.

15. travnja - Hrvatska vlada je za mjesec dana, do 19. svibnja, produžila rok za predaju ponuda za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta. Vlada u saborsku proceduru uputila Izmjene Zakona o golfu kojima se predlaže brisanje određenja da su igrališta za golf od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a postupak izvlaštenja više neće biti moguć kroz taj zakon već će se isti provoditi sukladno Zakonu o izvlaštenju. Vlada uputila Hrvatskom saboru prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika OSRH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) kojim se predlaže povećanje trenutne odobrene veličine mogućnosti sudjelovanja naših pripadnika OSRH u mirovnoj operaciji ISAF i to kroz povećanje sa sadašnjih do 300 pripadnika za 20 pripadnika.

15. travnja - Vlada prihvatila Smjernice za pomoć poduzetnicima koji se nalaze u posebno velikim poteškoćama otpisom. Jedini kriterij za takvu pomoć je kvalitetan plan restrukturiranja tih tvrtki. Vlada je donijela Odluku o posebnoj interventnoj mjeri u mliječnom sektoru u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2010. kojom se, radi sređivanja nepovoljnog stanja u proizvodnji mlijeka, uvodi mjera sufinanciranja otkupa sirovog mlijeka u iznosu od 85 milijuna kuna.

15. travnja - Bivšem predsjedniku uprave Podravke Zdravku Šestaku je ukinut istražni zatvor u kojem je proveo posljednjih šest mjeseci zbog sudjelovanja u tzv. aferi Spice. Osumnjičene u aferi Spice tereti se za udruživanje u kriminalnu skupinu koja je raznim novčanim transakcijama pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica te koprivničke prehrambene tvrtke.

15. travnja - Na izvanrednoj sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta ponovno je za rektora Sveučilišta u Zagrebu izabran Aleksa Bjeliš.

16. travnja - Odlukom uprave "Novoga lista" novi glavni urednik tih riječkih dnevnih novina postao je Branko Mijić, njihov dugogodišnji kolumnist i uvodničar.

18. travnja - Nekadašnji ministar povratka i useljeništva Marijan Petrović umro je u 76 godini.

19. travnja - Ukidanje kriznog poreza po stopi od četiri posto za primanja iznad šest tisuća od 1. studenog ove godine, promjene u sustavu poreza na dohodak, promjene u sustavu povlaštenih mirovina, smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto, neke su od najvažnijih mjera iz "Programa gospodarskog oporavka". Premijerka Kosor najavila i da će se ići s izmjenama Ustava u dijelovima oko tzv. europskog dijela, nezastarjevanja pretvorbenog kriminala i unošenja u izvorišne osnove svih nacionalnih manjina.

20. travnja - Karlovačka policija vratila je osobna računala i ostalu informatičku opremu djelatniku MORH-a Enesu Feliću, a njegov odvjetnik potvrdio je da je u računalu na njegovu radnome mjestu pronađena baza podataka hrvatskih branitelja, ali nije pronađen nijedan dokaz da je Felić odao službenu tajnu. Policija je u Karlovcu pregledala stanove i radna mjesta Felića, bivšeg djelatnika karlovačkog Ureda za obranu, bivše načelnice tog ureda Dijane Marković te dvojice djelatnika Centra 112 Martina Barića i Davora Stiščaka zbog sumnje da su odali službenu tajnu u slučaju nezakonite objave dijela registra branitelja na internetu.

22. travnja - Vlada Hrvatskom saboru predložila da se druga stopa kriznog poreza od četiri posto na primanja iznad šest tisuća kuna ukine 1. studenoga ove godine. Također je uputila prijedlog izmjena Zakona o javnim cestama kojim se predviđa ukidanje prava na oslobađanje plaćanja cestarine osobama s 80 posto ili više postotaka tjelesnog oštećenja.

22. travnja - Ministarstvu poljoprivrede Vlada je dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. za posebne mjere pomoći poljoprivrednim proizvođačima u uvjetima financijske krize, u iznosu od 155 milijuna kuna radi isplate poticaja.

22. travnja - Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u Neven Jurica nepravomoćno je osuđen na godinu i pol dana zatvora jer je na plaćanje privatnih računa kreditnim karticama i novcem diplomatske misije potrošio najmanje 677 tisuća kuna državnog novca. Sudsko vijeće Juricu je kaznilo i zabranom rada na pet godina.

23. travnja - Niža stopa tzv. kriznog poreza, koja se naplaćuje na primitke od tri do šest tisuća kuna, ukida se 1. srpnja, odlučio je Hrvatski sabor koji je prihvatio i vladine amandmane po kojima će se druga, viša stopa tog poreza ukinuti od 31. listopada.

23. travnja - Hrvatski sabor je imenovao devet članova istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom Ine te svih ugovora i dodataka ugovora između hrvatske vlade i strateškog partnera MOL-a, kojim će predsjedavati SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec.

23. travnja - Skupština Zagrebačkog holdinga razriješila je dosadašnje članove Nadzornog odbora i postavila novi peteročlani Odbor, te imenovala još dva člana Uprave. U Nadzorni odbor izabrani su Ivo Družić, koji će biti predsjednik Odbora, Dragan Kovačević, Josip Kregar i Anđelka Buneta, a petog člana postavit će zaposlenici holdinga. U Upravu su imenovani još Damir Novinić i Alenka Košiša Čičin-Šain.

23. travnja - Nepoznati počinitelj polomio je u Varivodama drveni križ i ukrao spomen-ploču s imenima devetero srpskih civila ubijenih 1995. nakon akcije "Oluje".

24. travnja - Msgr. dr. Želimir Puljić je u katedrali sv. Stošije u Zadru ustoličen za nadbiskupa Zadarske nadbiskupije.

24. travnja - Policija je otkrila vandala koji je oštetio spomen-obilježje u Varivodama, navodeći samo da se radi o 47-godišnjem muškarcu iz Šibenika.

24. travnja - Viteško alkarsko društvo u Sinju za alkarskog vojvodu ponovno je izabralo Antu Vučića. Za alajčauša je ponovno izabran Tonći Bešlić, a harambaša Ivo Vukasović Parin tu će dužnost obnašati i u iduće četiri godine.

28. travnja - Održana prva sjednica Vijeća za socijalnu pravdu, a predsjednik Josipović izjavio da gospodarske mjere nisu samo ekonomske, već imaju ozbiljne socijalne posljedice i stoga će se temeljito analizirati.

28. travnja - Bivši čelnik Hrvatske poštanske banke Josip Protega i dvojica njegovih bivših kolega Mario Kirinić i Ivan Sladonja, osumnjičeni u antikorupcijskoj akciji "Bankomat", izašli iz istražnog zatvora u kojemu su proveli protekla četiri mjeseca.

29. travnja - Vlada osnovala povjerenstvo za identifikaciju prepreka za izravna ulaganja i izradu plana njihova uklanjanja, a izmjenom uredbe o unutarnjem ustroju Ministarstva zaštite okoliša ustrojila i poseban ured za koordinaciju, nadzor i ubrzanje dobivanja dozvola za investicije. Vlada je Saboru uputila amandmane na izmjene Zakona o javnim cestama kojim se, među ostalim, predlaže da osobe s tjelesnim oštećenjem i nesposobnošću 80 ili više postotaka te hrvatski ratni vojni invalidi sa 100 posto tjelesnog oštećenja i nadalje zadrže pravo na oslobađanje plaćanja cestarine za uporabu autoceste i objekata s naplatom.

30. travnja - Hrvatski je sabor donio Odluku o pristupanju promjenama Ustava Republike Hrvatske. Sabor je također odlučio da se kontingent hrvatskih vojnika koji sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) poveća za 20 instruktora, te će u ovoj i idućoj godini u obuci i izobrazbi afganistanskih sigurnosnih snaga ukupno sudjelovati 320 hrvatskih vojnika.

30. travnja - Bivšem hrvatskom veleposlaniku u Francuskoj Marku Žaji zagrebački Županijski sud potvrdio je osuđujuću presudu kojom je uvjetno kažnjen na godinu i osam mjeseci zbog dviju prijevara "teških" 760.000 kuna. (hina/metro-portal)

...nastavlja se...

17.12.2010. 15:59:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh