Najvažnija hrana za zimu
Zimska prehrana često je jednolična, pa evo kojih pet namirnica morate obavezno uvrstiti na jelovnik kako bi tijelo dobivalo potrebne nutrijente, minerale i vitamine
Zimska hrana teža je i nezdravija nego u ostalim dijelovima godine, prvenstveno iz razloga što ne pazimo na raznolikost namirnica.
Evo što nikako ne smijete zanemariti:
Agrumi - naranče, grejp i limun bogati su vitaminom C, korisni za kožu i metabolizam, a odlično pomažu u borbi protiv virusa. Vlakna koja sadrže pomažu u kontroli kolesterola.
Bijeli luk - osim što poboljšava ukus hrane i održava toplotu tijela, češnjak djeluje antibakterijski i antivirusno, čime pomaže u borbi protiv različitih zimskih bolesti.
Korijensko povrće - mrkva, repa i krumpir nisu samo hranjivi, već ih ima u izobilju tijkom zime, a uz to je i svježe. Mrkva je bogata vitaminom A, koji je koristan za kožu, a pomaže i u borbi protiv prehlade i infekcija.
Med - odlična alternativa šećeru i koristi se kao zaslađivač. Zimi se može koristiti u većim količinama jer održava toplotu tijela i pomaže u borbi protiv infekcija i virusa koji uzrokuju prehladu i gripu.
Zelenolisno povrće - špinat i slično povrće važan dio ishrane tokom zime. Špinat je, primjerice, snažan antioksidans koji sadrži velike količine vitamina A i C. Koristan je za zdravlje kose i kože, a bogat je i željezom, proteinima i mineralima.
Novi komentar