« Knjiga
objavljeno prije 15 godina
CODEX SINAITICUS

Najstarija Biblija napokon dostupna na webu

Codex Sinaiticus, jedno od najvećih pisanih blaga svijeta, u potpunosti je nakon višegodišnjeg rada digitalizirano i dostupno svima

(Corbis)
Više o

Biblija

,

Sinaj

,

Codex Sinaiticus

,

British Library

British Library objavila je kako je jedna od najstarijih Biblija u svijetu, Codex Sinaiticus, stara otprilike 1.600 godina, od sad u cjelovitom izdanju dostupna na internetu.

Online izdanje te Biblije rezultat je suradnje četiriju međunarodnih ustanova: British Library, Sveučilišne knjižnice iz Leipziga, Ruske nacionalne knjižnice iz Sankt Petersburga te samostana svete Katarine iz Egipta. Ustanove su 2005. godine dogovorile postupnu digitalizaciju, kako bi se tekstom mogli koristiti stručnjaci diljem svijeta.

"Codex Sinaiticus je jedno od najvećih pisanih blaga svijeta. Taj rukopis star 1.600 godina otvara prozor u početke kršćanstva i pruža iz prve ruke uvid u način na koji se Biblija prenosila s naraštaj na naraštaj", izjavio je dr. Scot McKendrick, voditelj British Library.

Codex Sinaiticus grčkim su jezikom na pergamentu od goveđe kože licem i poleđinom u IV. stoljeću ispisala četvorica redovnika samostana sv. Katarine na brdu Sinaj. Polovica Starog zavjeta i cjelovit Novi zavjet s ispravkama koje su se unosile stoljećima očuvana je do danas na 400 listova od originala koji je sadržao njih više od 700.

Codex se čuvao u samostanu sv. Katarine sve do 19. stoljeća kada ga je u Europu donio njemački znanstvenik Konstantin von Tischendorf iz Leipziga. Glavninu, odnosno 347 stranica, pribavila je sovjetska vlada 1933. godine, a danas se čuva u British Library. Sveučilišna knjižnica u Leipzigu čuva 43 stranice od 1844. godine, a Ruska nacionalna knjižnica deset stranica. Samo dvanaest stranica i četiri fragmenta ostala su u samostanu sv. Katarine, gdje su ih skrivene u dijelu zida pronašli redovnici 1975. godine.

Prijevod Codexa Sinaiticusa dostupan je na njemačkom i engleskom jezikom, a tekst se može pronaći na codexsinaiticus.org.

Izvor: Hina

06.07.2009. 22:32:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh