« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
6. 7. 2009.

Knjiga dana - Lesley Downer: Posljednja konkubina

Pustolovina i romansa u Japanu 19. stoljeća

Zahvaljujući roditeljima (majka Kineskinja, a otac profesor kineskog), engleska spisateljica Lesley Downer odrasla je u kući punoj knjiga o Aziji, no privlačnijim se za nju pokazao Japan nego Kina pa je u Japanu provela ukupno petnaestak godina i napisala mnogo knjiga o toj zemlji i njezinoj kulturi. Radi istraživanja za knjigu "Gejša: Tajna povijest svijeta koji nestaje" čak je i živjela među gejšama i malo pomalo postala i sama jedna od njih.

"Posljednja konkubina" njezin je prvi roman, koji čitatelje vraća u sredinu devetnastog stoljeća, u 1861. godinu. Odrastajući duboko u brdima Japana, Sachi se oduvijek osjećala drukčijom. Svojom je blijedom kožom i skladnim izgledom odudarala od prijateljica i obitelji. Kad joj je bilo svega jedanaest godina princeza prođe kroz njezino selo i odvede je u žensku palaču u veličanstvenom gradu Edu. Ta palača, prepuna spletki i erotskog nadmetanja, udomljuje tri tisuće žena i samo jednog muškarca - mladoga šoguna, a Sachi je odabrana da mu bude konkubina.

Ali Japan doživljava promjene. Sa zapada su doplovili Crni brodovi sa strancima željnim da Japan pridodaju svojem kolonijalnom carstvu. Izbija građanski rat te Sachi bježi. Pošto je spasi pobunjenički ratnik, ona osjeti kako se u njoj bude dotad neznani osjećaji, ali prije nego što se usudi i pomisliti na život s njim mora razotkriti tajnu svojeg podrijetla - tajnu koja krije toliko bolnu nepravdu da joj prijeti uništenjem...

 

Smještena u jedno od najburnijih razdoblja japanske povijesti, Sachina je priča zanimljiva mješavina pustolovine i duboke romanse. Od bezvremenske ljepote ženske plače u Edu do krvavih bitaka izvan njezinih zidina, "Posljednja konkubina" epsko je evociranje zemlje usred prevrata i potrage mlade žene za vlastitim identitetom.

 

Prevele Anđa Matić i Ivana Valjak

Izdavač: Naklada OceanMore

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
06.07.2009. 09:48:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh