« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 dana i 13 sati
ZAPAMTITE

Najmoćniji prirodni antibiotici

Antibiotici nam pomažu u liječenju bakterijskih infekcija, ali s druge strane mogu negativno utjecati na mnoge procese u tijelu.

Super!
Super! (Arhiva)
Više o

antibiotici

,

prirodni antibiotici

Med

Osim što je veoma ukusan, med je jedan od najboljih prirodnih lijekova i ljudi ga koriste tisućama godina za ublažavanje zdravstvenih tegoba. Poznat je po svojim protuupalnim i antibiotskim svojstvima. I to prije svega zbog prisustva dva sastojka - vodikova peroksida i velike količine prirodnog šećera, koji inhibiraju rast i reprodukciju štetnih bakterija.

Med s niskim pH-om oduzima vlagu bakterijama, zbog čega s vremenom dehidriraju i umiru. Ljudi su ga takođe dugo koristili za liječenje i dezinfekciju površinskih rana.

Luk

Iako nam izaziva suze i mnogima je neprijatnog okusa, luk može biti odlično rješenje u borbi protiv štetnih bakterija. Najučinkovitiji je ako ga isjeckate i ostavite da odstoji neko vrijeme kako biste povećali količinu fitonutrijenata koji se iz njega oslobađaju.

Fitonutrijenti su hranjive tvari koje se nalaze samo u biljkama i koje povrću, voću, začinima i bilju daju karakteristične boje. Imaju veoma jaka antibiotska svojstva i također djeluju kao antioksidansi.

Luk može pomoći u smanjenju upale i bolova, ali je najučinkovitiji kada se jede sirov.

Češnjak

Kao i luk, preporučuje se da se sitno isjecka režanj češnjaka i da se ostavi da odstoji neko vrijeme kako bi se oslobodilo što više fitonutrijenata. Češnjak je dugo bio poznat kao jedan od najboljih prirodnih hranjivih sastojaka sa snažnim antibakterijskim i antimikrobnim djelovanjem.

Može se uspješno boriti protiv mnogih sojeva bakterija i virusa, kao i protiv infekcija i upala poput prehlade, gripe i zubobolje.

Jabučni ocat

Jabučni ocat ima visokokvalitetna antibiotska svojstva zbog visokog sadržaja jabučne kiseline. Sprječava i ublažava probleme s upalom grla i uspješno ubija bakterije koje izazivaju infekcije.

Cimet

Cimet se uklapa u mnoge ukusne recepte, deserte i tople napitke, a ima i snažan antibiotski učinak u borbi protiv bakterija. Najbolje djeluje u liječenju gljivičnih infekcija, koje su jedan od glavnih uzroka gastrointestinalnih infekcija.

Najučinkovitije će biti ako skuhate koru cimeta u proključaloj vodi, a zatim je pijete ohlađenu nekoliko dana zaredom. Osim toga, cimet također pomaže u snižavanju prekomjerne razine šećera u krvi na prirodan način.

Ulje origana

Ulje origana je snažan antioksidans s dobrim protuupalnim svojstvima, a istovremeno pozitivno utječe na jačanje vašeg imunološkog sustava. Zahvaljujući tome što ima dva sastojka - karvakrolu i timolu, može se uspješno boriti protiv štetnih bakterija i gljivica, a također i protiv onih vrsta bakterija koje su postale otporne na antibiotike.

Ulje origana je također najbolje konzumirati tako što ćete staviti nekoliko kapi u vodu i piti smjesu nekoliko dana zaredom. Možete ga nabaviti i u želatinskim kapsulama kao dodatak prehrani.

Klinčić

Klinčić je posebno učinkovit u borbi protiv štetnih bakterija koje se akumuliraju u usnoj šupljini. Ovo je omogućeno sastojkom koji se zove eugenol.

Ehinacea

Ehinacea, poznata i kao američka ili ljubičasta slama, često se koristi za liječenje različitih vrsta infekcija i površinskih rana. Ima dobru sposobnost da ubije bakterije koje izazivaju upalu grla, ali također uništava druge vrste bakterija i bori se protiv upale izazvane ovim bakterijama.

Ostale prirodne namirnice koje imaju antibiotska svojstva i mogu vam pomoći da ubijete štetne bakterije su hren, korijen đumbira, vitamin C i hrana koja sadrži velike količine ovog vitamina, kao i ekstrakti eukaliptusa.

Naravno, prije svega, uvijek se konzultirajte sa svojim liječnikom prije nego što uzmete bilo koji prirodni lijek, jer čak i prirodni lijekovi mogu imati neugodne nuspojave.

12.11.2024. 15:44:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.11.2024. 17:51
    Cesnjak je lijek za upale snizava tlak
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh