Najmoćniji prirodni antibiotici
Antibiotici nam pomažu u liječenju bakterijskih infekcija, ali s druge strane mogu negativno utjecati na mnoge procese u tijelu.
Med
Osim što je veoma ukusan, med je jedan od najboljih prirodnih lijekova i ljudi ga koriste tisućama godina za ublažavanje zdravstvenih tegoba. Poznat je po svojim protuupalnim i antibiotskim svojstvima. I to prije svega zbog prisustva dva sastojka - vodikova peroksida i velike količine prirodnog šećera, koji inhibiraju rast i reprodukciju štetnih bakterija.
Med s niskim pH-om oduzima vlagu bakterijama, zbog čega s vremenom dehidriraju i umiru. Ljudi su ga takođe dugo koristili za liječenje i dezinfekciju površinskih rana.
Luk
Iako nam izaziva suze i mnogima je neprijatnog okusa, luk može biti odlično rješenje u borbi protiv štetnih bakterija. Najučinkovitiji je ako ga isjeckate i ostavite da odstoji neko vrijeme kako biste povećali količinu fitonutrijenata koji se iz njega oslobađaju.
Fitonutrijenti su hranjive tvari koje se nalaze samo u biljkama i koje povrću, voću, začinima i bilju daju karakteristične boje. Imaju veoma jaka antibiotska svojstva i također djeluju kao antioksidansi.
Luk može pomoći u smanjenju upale i bolova, ali je najučinkovitiji kada se jede sirov.
Češnjak
Kao i luk, preporučuje se da se sitno isjecka režanj češnjaka i da se ostavi da odstoji neko vrijeme kako bi se oslobodilo što više fitonutrijenata. Češnjak je dugo bio poznat kao jedan od najboljih prirodnih hranjivih sastojaka sa snažnim antibakterijskim i antimikrobnim djelovanjem.
Može se uspješno boriti protiv mnogih sojeva bakterija i virusa, kao i protiv infekcija i upala poput prehlade, gripe i zubobolje.
Jabučni ocat
Jabučni ocat ima visokokvalitetna antibiotska svojstva zbog visokog sadržaja jabučne kiseline. Sprječava i ublažava probleme s upalom grla i uspješno ubija bakterije koje izazivaju infekcije.
Cimet
Cimet se uklapa u mnoge ukusne recepte, deserte i tople napitke, a ima i snažan antibiotski učinak u borbi protiv bakterija. Najbolje djeluje u liječenju gljivičnih infekcija, koje su jedan od glavnih uzroka gastrointestinalnih infekcija.
Najučinkovitije će biti ako skuhate koru cimeta u proključaloj vodi, a zatim je pijete ohlađenu nekoliko dana zaredom. Osim toga, cimet također pomaže u snižavanju prekomjerne razine šećera u krvi na prirodan način.
Ulje origana
Ulje origana je snažan antioksidans s dobrim protuupalnim svojstvima, a istovremeno pozitivno utječe na jačanje vašeg imunološkog sustava. Zahvaljujući tome što ima dva sastojka - karvakrolu i timolu, može se uspješno boriti protiv štetnih bakterija i gljivica, a također i protiv onih vrsta bakterija koje su postale otporne na antibiotike.
Ulje origana je također najbolje konzumirati tako što ćete staviti nekoliko kapi u vodu i piti smjesu nekoliko dana zaredom. Možete ga nabaviti i u želatinskim kapsulama kao dodatak prehrani.
Klinčić
Klinčić je posebno učinkovit u borbi protiv štetnih bakterija koje se akumuliraju u usnoj šupljini. Ovo je omogućeno sastojkom koji se zove eugenol.
Ehinacea
Ehinacea, poznata i kao američka ili ljubičasta slama, često se koristi za liječenje različitih vrsta infekcija i površinskih rana. Ima dobru sposobnost da ubije bakterije koje izazivaju upalu grla, ali također uništava druge vrste bakterija i bori se protiv upale izazvane ovim bakterijama.
Ostale prirodne namirnice koje imaju antibiotska svojstva i mogu vam pomoći da ubijete štetne bakterije su hren, korijen đumbira, vitamin C i hrana koja sadrži velike količine ovog vitamina, kao i ekstrakti eukaliptusa.
Naravno, prije svega, uvijek se konzultirajte sa svojim liječnikom prije nego što uzmete bilo koji prirodni lijek, jer čak i prirodni lijekovi mogu imati neugodne nuspojave.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar