« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
MALI ALI...

Najčešći uzroci stresa kod djece

Iako se čini da vode naizgled bezbrižne živote, i djeca osjećaju stres, u različitim oblicima i na različite načine

Stres je izuzetno opasan za djecu
Stres je izuzetno opasan za djecu (Shutterstock)
Više o

djeca

,

stres

,

uzroci

Stres je fizička, kemijska i emocionalna reakcija tijela na zbunjujuće ili uzbudljive situacije ili na one koje uzrokuju strah. 

Iako se čini da vode naizgled bezbrižne živote, i djeca osjećaju stres, u različitim oblicima i na različite načine. U doba normativnog razvoja, kada dijete uči hodati, govoriti, kreće u školu ili upoznaje prijatelje, pojavljuje se pozitivna vrsta stresa koji djeci pomaže da porastu i postanu samostalnija.

No postoje situacije koje djeci mijenjaju život, pa su time za njih zbunjujuće i stresnije, a najvažnije od njih su sljedeće:

Razvod. Ako se roditelji često svađaju i razdvajaju dječji osjećaj sigurnosti je narušen zbog čega se osjećaju samima i napuštenima.

Selidba. Novi dom, društvo, škola i grupa prijatelja može u djeci buditi osjećaje nesigurnosti i zbunjenosti.

Smrt. Ako se radi o smrti djetetu bliskih osoba, članova obitelji, prijatelja ili kućnih ljubimaca, djeca mogu osjećati tugu s kojom se možda ne znaju nositi. Neka djeca počnu se osjećati napušteno ili čak razviti osjećaj krivnje. Ako se radi o iznenadnom smrtnom slučaju ili nasilnoj smrti (na primjer, prometna nesreća), kod djece postoji mogućnost razvoja straha od sličnih opasnih situacija (na primjer, vožnje u automobilu).

Previše obaveza. Žurba iz škole kako bi stiglo na jednu izvannastavnu aktivnost pa drugu, pa trčanje kući kako bi moglo napisati zadaću, pobuđuje veliku količinu stresa kod djece. Posebno je opasno ako određenu aktivnost djeca nisu odabrala sama, već ju obavljaju na nagovor roditelja, a onda ih sprečava da vrijeme posvete aktivnostima kojima se sami žele baviti.

Pritisak u vrtiću. Djeca čak i u vrtićkoj dobi mogu osjećati stres, pogotovo ako ih se prisiljava da budu ili se ponašaju poput druge djece ili ako ih se konstantno uspoređuje s drugima naglašavaju im da su oni "zločesti" dok drugi nisu.

 

Djeca često ne znajuna pravi način iskazati stres i nervozu, a roditelji ga često kod djece ne znaju prepoznati. Ukoliko smatrate da bi vaše dijete moglo biti pod stresom koji uzrokuje probleme u svakodnevnom normalnom ponašanju, možda bi za njega bilo dobro potražiti stručnu pomoć.

Piše: Andrea Holi
21.08.2017. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh