« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
ZAPAMTITE

Najčešći mitovi o hrani koje treba raskrinkati

Hrana je, kao i sve važne stvari u životu, okružena pravim morem mitova koje ponekad i mi nesvjesno širimo, pa evo nekih na koje treba zaboraviti

Celer baš i nema negativne kalorije
Celer baš i nema negativne kalorije (Wikipedia)
Više o

hrana

,

mrkva

,

mitovi

,

celer

,

negativne kalorije

,

smrznuta hrana

Mitovi o hrani šire se kao požar i uskoro svi "obaviješteni" oko nas tvrde nešto s uvjerenjem kao da su to sami dokazali znanstvenim putem, pa nije loše razbiti neke od tih mitova kako se ne bi razbili sami - o vašu glavu.

Tome se posvetila nutricionistica Juliette Kellow i u članku za Mirror pojasnila neke od najčešćih mitova.

Celer - negativne kalorije? Teško, kaže Kellow, jer nema šanse da naše tijelo troši više kalorija na probavljanje celera nego što ih on ima. Prava istina jest da celer ima jako malo kalorija i da je sjajna grickalica, no da ćete od toga izgubiti kilograme - nećete.

Jaja - ne, ne dižu razinu kolesterola u krvi osim ako nemate genetičku predispoziciju za visok kolesterol pa trebate paziti i jesti jaja maksimalno tri puta tjedno. Ostali - slobodno jedite jaja.

Kava - ne, nije loša za zdravlje, štoviše, ima nebrojeno više pozitivnih učinaka na zdravlje nego štetnih. Samo pripazite da ne pretjerate, tri do četiri kave dnevno su čisto dovoljne.

Mrkva - da, nju treba kuhati jer time ne da ne gubi hranjive sastojke, već je i zdravija kad se skuha jer se očuvaju svi važni nutrijenti, antioksidansi i vitamin A, a lakša je za probavu.

Smrznuta hrana - ne, ne gubi hranjive sastojke smrzavanjem, pogotovo ako je smrznuta odmah nakon branja. U svakom slučaju je takva hrana bolja od one koju "svježu" kupite u supermarketu.

Voda - ona priča o 8 čaša vode dnevno ne drži baš vodu, jer dnevno unesemo veliku količinu tekućine i kroz hranu, zavisi od toga što jedemo.

10.07.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh