« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana
SAVJETI

Najbolji doručak za zdrave razine kolesterola

Jedan od najboljih načina za snižavanje kolesterola dijetom je redovito jedenje zobi, nevažno koje vrste, jer su učinci vrlo slični

Dobro jutro!
Dobro jutro! (Arhiva)
Više o

doručak

,

kolesterol

VISOK kolesterol uglavnom je uzrokovan jedenjem masne hrane, nedovoljnom tjelovježbom, prekomjernom težinom, pušenjem i pijenjem alkohola. Iako u početku stanje ne mora biti opasno, s vremenom se kolesterol može nakupiti u krvnim žilama, uzrokujući začepljenja. To može spriječiti pravilan protok krvi kroz arterije. Iz tog je razloga visok kolesterol glavni čimbenik rizika za hitne medicinske slučajeve, poput moždanog i srčanog udara.

Srećom, određene promjene u prehrani mogu rezultirati pozitivnim promjenama. Liječnica dr. Deborah Lee i nutricionistica Carrie Ruxton otkrile su dvije kombinacije hrane i pića najbolje za snižavanje kolesterola.
Dr. Lee je za početak dana preporučila zobenu kašu i šalicu zelenog čaja.

Konzumacija zobi pomaže u snižavanju kolesterola

"Jedan od najboljih načina za snižavanje kolesterola dijetom je redovito jedenje zobi, nevažno koje vrste, jer su učinci vrlo slični", rekla je liječnica za Daily Express. Zob je cjelovita žitarica koja sadrži gusta, viskozna, topiva vlakna koja se zovu beta-glukan.

Dr. Lee objašnjava: "Beta-glukan je ljepljiv i veže se za žuč koja sadrži kolesterol u tankom crijevu te sprječava njegovu reapsorpciju u krvotok. Umjesto toga, žuč i kolesterol prolaze kroz crijeva i izlučuju se stolicom. Jetra nema drugog izbora nego proizvoditi više žuči, za što koristi kolesterol iz krvotoka."

Osim toga, prema liječnici, zeleni čaj ima iznimno visok sadržaj polifenola. To su snažni antioksidansi koji imaju specifične zdravstvene dobrobiti.

"Zeleni čaj ima gotovo dvostruko više antioksidansa od crnog čaja. Ljudi koji piju dvije ili više šalica zelenog čaja dnevno, imaju nižu razinu ukupnog kolesterola i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti za 22 do 33 posto", istaknula je dr. Lee.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nutricionistica preporučuje kombiniranje sa sokom od naranče

Nutricionistica Ruxton preporučila je početak dana s cjelovitim žitaricama, što može uključivati i zob. Ipak, preporučila je kombiniranje sa sokom od naranče, umjesto sa zelenim čajem.

"Najbolji doručak u borbi protiv visokog kolesterola su žitarice od cjelovitog zrna, poput kaše, poslužene sa čašom soka od naranče. Dok kaša sadrži topiva vlakna koja snižavaju 'loš' kolesterol lipoproteina niske gustoće, sok od naranče je bogat polifenolima koji imaju sličan učinak snižavanja 'lošeg' kolesterola u nekim kliničkim studijama", pojasnila je.

Preporučila je kupovni sok od naranče umjesto domaćeg.

"Sok od naranče kupljen u trgovini zapravo sadrži više hesperidina od domaćeg cijeđenog, jer sokovnici koje koristimo u našim domovima nisu dovoljno snažni da iz naranči izvuku većinu hesperidina", kaže Ruxton.

Ako smo zabrinuti zbog razine kolesterola, važno je porazgovarati sa svojim liječnikom.

11.03.2024. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh