Dodatak prehrani nakon 60-e poboljšava kognitivne funkcije
Te se tvari smatraju prebioticima, hranom koja hrani "dobre" bakterije koje žive u ljudskim crijevima
Jednostavan dodatak prehrani mogao biti koristan u sprječavanju pojave demencije. Znanstvenici su potvrdili da je poboljšao funkciju kod ljudi starijih od 60 godina ako se uzimao tijekom 12 tjedana.
Dodatak se sastojao od dva lako dostupna izvora biljnih vlakana: inulina i fruktooligosaharida (FOS). Te se tvari smatraju prebioticima, hranom koja hrani "dobre" bakterije koje žive u ljudskim crijevima.
Ove bakterije i drugi mikrobi, zajedno poznati kao mikrobiom crijeva, prethodno su bili povezani s kognitivnim zdravljem i bolestima poput Alzheimerove bolesti. Stoga su istraživači željeli saznati može li uzimanje prebiotičkih dodataka pomoći u boljem funkcioniranju mozga kod starijih ljudi.
Dodaci pozitivno utječu na kognitivne performanse
Sudionici koji su uzimali dodatke vlaknima, koji sadrže inulin i fruktooligosaharid, nisu otkrili poboljšanje u mišićnoj snazi, ali su postigli bolje rezultate u nekoliko testova pamćenja, vremena reakcije i brzine obrade informacija.
"Ova biljna vlakna, koja su jeftina i dostupna u slobodnoj prodaji, mogla bi koristiti širokoj skupini ljudi u ovim vremenima. Također su sigurna i prihvatljiva", rekla je autorica studije, profesorica Claire Steves za HuffPost.
"Otkrivanje tajni povezanosti crijeva i mozga moglo bi ponuditi nove pristupe za zdraviji i duži život", zaključio je drugi autor studije, dr. Ni Lochlainn.
Novi komentar