« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 20 dana i 10 sati
SAVJETI

Najbolji čaj protiv upala

Dijetetičarka Roxana Ehsani otkrila je koju vrstu čaja treba piti za smanjenje upale u tijelu, a koja je prema njoj najbolja

Napravite čaj od đumbira!
Napravite čaj od đumbira! (Arhiva)
Više o

čaj

,

upale

,

akutne upale

Raznorazne akutne i kronične upale moguće je kontrolirati načinom života. Kako biste to ostvarili, važno je dati prioritet kvalitetnom spavanju, obratiti pozornost na to kako upravljate stresom te koju hranu i piće konzumirate. Dijetetičarka Roxana Ehsani otkrila je koju vrstu čaja treba piti za smanjenje upale u tijelu, a koja je prema njoj najbolja.

Ehsani je kao najbolju vrstu čaja za smanjenje upale izdvojila čaj od đumbira. Ovaj aromatičan čaj "bogat je antioksidativnim i protuupalnim spojevima koji se mogu boriti protiv upale", tvrdi dijetetičarka.

Đumbir je poznat po tome što smiruje mučninu u želucu, ali to je samo jedna od dobrobiti koja se povezuje s njim. Kako prenosi Eating Well, đumbir sadrži bioaktivne spojeve, uključujući gingerol i shogaol, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Istraživanje objavljeno u časopisu Molecules 2022. godine pokazalo je da ovi spojevi mogu potaknuti prirodni antioksidativni obrambeni sustav tijela za neutralizaciju štetnih molekula koje mogu oštetiti stanice i izazvati upalu.

Zašto je đumbir učinkovit u smanjenju upale?

"Đumbir je posebno učinkovit zato što može smanjiti simptome upale poput boli, vrućice i oteklina", ističe Ehsani. Dodaje da "neka istraživanja sugeriraju da bi đumbir mogao biti jednako učinkovit kao i ibuprofen kad je u pitanju prirodno ublažavanje boli".

Isto tako, studija objavljena u časopisu Nutrients iz 2020. godine pokazala je da suplementacija đumbirom također može smanjiti tjelesnu masnoću te pomoći u snižavanju razine kolesterola i šećera u krvi, što su sve faktori rizika za razvoj upalnih stanja.

Dijetetičarka ističe da u čaju od đumbira možete uživati na više načina. "Bez obzira uživate li u vrućem, hladnom, umiješanom u mocktail ili smoothie, čaj od đumbira odličan je izbor za prirodno protuupalno olakšanje", zaključuje dijetetičarka.

01.06.2024. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.06.2024. 17:13
    najbolji lijek za upale
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh