« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
ISPROBAJTE :)

Najbolje vježbe za nesportske tipove

Kineziolozi preporučuju 10 minuta energičnog penjanja po stepenicama i tako triput dnevno, ako je moguće

Ne treba vam niti oprema... samo štenge :)
Ne treba vam niti oprema... samo štenge :) (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

stepenice

Vježbanje je jedan od ključeva zdravog i dugog života, no što s onima koji se jednostavno ne mogu niti zamisliti u sportskoj odjeći kako dižu utege, skaču ili trče? Ima takvih, naravno, a većina ih iskreno ne voli vježbanje - no i za njih postoji rješenje jednako kvalitetno i učinkovito kao i pravi trening.

Naime, istraživanje koje su proveli kineziolozi sa Sveučilišta McMaster i UBC Okangan u SAD-u pokazalo je da čak i nekoliko minuta penjanja uz stepenice, u kratkim, ali intenzivnim intervalima, čini razliku

"Svi oni koji rade u uredima ili žive u zgradama trebali bi zaboraviti na dizala i koristiti stepenice. Ujutro, u pauzi za ručak i navečer bilo bi dobro da potrčite po stepenicama i natrag i tako nekoliko puta kako biste postigli učinak treninga", objašnjava kineziolog Martin Gibala. 

Znanstvenici su podijelili ispitanike koji nisu u formi u dvije skupine od po 12 osoba. Jedna skupina penjala se po stepenicama triput dnevno i tako šest tjedana, dok druga nije vježbala. Na kraju istraživanju i jedna i druga skupina podvrgnute su liječničkom pregledu koji je pokazao da je aktivna skupina u boljem fizičkom stanju. 

"Otkrili smo vrlo jednostavan, a učinkovit način da inkorporiramo tjelovježbu u svačiji život. Tzv. 'exercise snacks'",  kaže Gibala.

Kineziolozi preporučuju 10 minuta energičnog penjanja po stepenicama i tako triput dnevno, ako je moguće. Ako ne, čak i jedna serija čini razliku. 

"Znamo da sprintanje u intervalima funkcionira, ali bili smo iznenađeni kada smo otkrili da je penjanje uz stepenice jednako učinkovito", dodaje Jonathan Little, koautor istraživanje.

"Odraditi stepenice u pauzi za kavu ili za WC, poboljšat će kardiovaskularno zdravlje kod osoba koje vode sjedilački način života", kaže Little.

24.01.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh