« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Najbolja prehrana uz mediteransku

Temelj ove prehrane je tradicionalna prehrana koju prakticiraju u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Grenlandu i na Islandu

Nordijska prehrana je odlična!
Nordijska prehrana je odlična! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

mediteranska prehrana

,

nordijska prehrana

Mediteranska prehrana je i više nego sjajna, no nije jedina najbolja na svijetu - zapravo, njih dvije dijele prvo mjesto.

Radi se o nordijskoj prehrani koja je postala alternativa mediteranskoj. Nju su osmilili znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu u suradnji s osnivačem Nome, restorana s dvije Michelinove zvjezdice.

Temelj ove prehrane je tradicionalna prehrana koju prakticiraju u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Grenlandu i na Islandu, piše Mindbodygreen.

Nije iznenađujuće što postoji više dokaza o zdravstvenim prednostima mediteranske prehrane jer je ona dugo proučavana. Ali neke studije usporedile su mediteransku i nordijsku prehranu i zasad se čini da je nordijska jednako korisna.

>> Nordijska prehrana topi kilograme >>

Što ove prehrane imaju zajedničko?

Obje se zasnivaju na biljkama, odnosno proteini većinom dolaze iz biljnih izvora. Mediteranska i nordijska prehrana imaju više sličnosti nego razlika. Obje su zasnovane na lokalnoj i sezonskoj hrani.

Veliki naglasak u obje prehrane je na smanjenoj konzumaciji mesa, dok se jede što više povrća i daje se prednost ribi. Obje takođe stavljaju fokus na integralne žitarice, organske sezonske proizvode i što manje prerađene hrane.

Koje su razlike?

Glavna razlika između ove dve dijete je primarni izvor masti. Maslinovo ulje je sinonim za mediteransku prehranu dok se u nordijskoj koristi ulje repice.

>> Nordijska dijeta - četiri ključne namirnice >>

Maslinovo ulje poznato je po svojim zdravstvenim prednostima zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i drugim korisnim bioaktivnim tvarima poput omega-9 masnih kiselina.

Nasuprot tome, ulje repice je popularno u kuhanju, ali način na koji se obrađuje znači da sadrži manje esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa i vitamina.

Prehrane se razliku i s obzirom na namirnice koje su naglašene.

U nordijskoj ishrani ključna hrana uključuje bobičasto voće, kupus, jabuke, kruške, korjenasto povrće, zob, raž i fermentirano mlijeko. U mediteranskoj ishrani, naglašene su žitarice, povrće i voće, mliječni proizvodi s mali postotokom masti uz minimalnu porciju ribe ili belog mesa tjedno.

>> Pretilost se može spriječiti >>

Mediteranska dijeta nalaže da se 37 posto energije dobija iz masti, 15 posto iz proteina, a najmanje 43 posto iz ugljikohidrata.

Nordijska dijeta nalaže da se 25-40 posto energije dobija iz masti, 10-20 posto iz proteina, a 45-60 posto iz ugljikohidrata.

10.08.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh