« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
OBEĆANJA, OBEĆANJA

Najavljen novi štrajk glađu u splitskoj Željezari

Pogađate, jedna od strana se ne drži svojih obećanja, a to naravno nisu radinici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

štrajk glađu

,

Ministarstvo gospodarstva

,

Mladen Bekavac

,

Tonči Mužić

,

Željezara Split

,

Jozo Ivančić

,

Steel Busniess Briefing

,

Carlson fond

Predstavnici sindikata u splitskoj Željezari danas su javno zaprijetili da će idući tjedan početi štrajk glađu pred Ministarstvom gospodarstva u Zagrebu ne ispune li se dogovori s ministarstvom i premijerkom Jadrankom Kosor o uklanjanju teškoća u toj tvornici.

Ne nastavi li se odmah provoditi dogovor sa sastanka 7. listopada ove godine u ministarstvu i dogovor s premijerkom Kosor od 28. kolovoza, sljedeći će tjedan štrajkaški odbor početi štrajk glađu pred zgradom ministarstva gospodarstva", navodi se u današnjem priopćenju što su ga potpisala trojica sindikalnih predstavnika u željezari Mladen Bekavac, Tonči Mužić i Jozo Ivančić.

"Tada su doista prihvaćeni zaključci i odluke kako je stajalo u objavljenu priopćenju i izjavama danim nakon sastanka. Međutim, od tada do danas ništa od dogovorenog nije provedeno, a rokovi za provedbu dogovora u skladu s utvrđenim terminskim planom su istekli. Intenzivno smo pismima i telefonskim razgovorima nastojali postići da se dogovor realizira, ali bez ikakva rezultata", navodi se u priopćenju.

Državna tijela mjerodavna za rješavanje problema željezare i radnika prevarila su i radnike, i njihove predstavnike, i hrvatsku javnost "priopćenjem koje je objavljeno nakon sastanka 7. listopada 2009. jer zaključeno ne kane provesti", poručuju sindikalci.

Sindikalni predstavnici ističu kako su "iznenađeni napisom u listu Steel Busniess Briefing od 12. listopada u kojem Carlson fond izjavljuje da su razgovarali s ministarstvom gospodarstva i dogovorili se da će promijeniti svoju ponudu, te ako ona ministarstvu bude prihvatljiva, fond će preuzeti željezaru.

Sindikalisti ističu kako je to neshvatljivo jer je ponuda koju su po dogovoru bili poslali ministarstvu bila pogubna za željezaru, radnike, vjerovnike pa i za državu te je na sastanku 7. listopada odbačena.

Nama je neprihvatljivo da ministarstvo ponovno, nakon svega, pregovara s tim fondom i daje mu novu prigodu iako je pokazao vrlo loše namjere u prvotnoj ponudi. Zato smatramo da je taj fond jednako loše rješenje kao i Zlomrex", navode sindikalci. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 18:43:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh