« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
GORDANA SOBOL:

Zastupljenost žena u hrvatskoj politici je nedovoljna

U Hrvatskom saboru trenutačno je 25 posto žena, dok je u nižim razinama vlasti zastupljenost žena još manja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

žene u politici

,

Gordana Sobol

,

ravnopravnost spolova

Zastupljenost žena u političkom životu Hrvatske još uvijek je ispod prihvatljive razine iako se stanje na tom planu proteklih godina mijenja na bolje, izjavila je u četvrtak u Sarajevu SDP-ova saborska zastupnica Gordana Sobol.

Sudjelujući u radu regionalne konferencije zastupnica u parlamentima država jugoistočne Europe, Sobol je iznijela podatak kako je u Hrvatskom saboru trenutačno 25 posto žena što se ne može smatrati zadovoljavajućim postotkom.

Istaknula je kako je na nižim razinama vlasti zastupljenost žena još manja, no i tu se stanje postupno mijenja na bolje, posebice od posljednjih lokalnih izbora.

"Danas i na lokalnim razinama vlasti u Hrvatskoj imamo oko 24 posto žena", kazala je Sobol.

Prema podacima koje je iznijela zastupnica u srbijanskom parlamentu Jelena Travar-Miljević, stanje u ovom području i u Srbiji je slično onome u Hrvatskoj. U Srbiji je zastupljenost žena u politici trenutačno na razini od oko 22 posto, a Travar-Miljević ocijenila je kako to proistječe iz sličnih socijalnih i gospodarskih prilika u kojima se nalazi cijela regija.

Sarajevski skup dio je zajedničkog regionalnog projekta misija OESS-a u jugoistočnoj Europi u kojemu sudjeluju članice parlamenata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 19:13:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh