« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Iznenađenje večeri

Nagrada Mercury pripala britanskoj reperici Speech Debelle

Speech Debelle potukla je favorite s kladionica Florence and the Machine osvojivši sinoć nagradu Mercury za svoj album Speech Therapy

(Wikipedia)
Više o

hip hop

,

Speech Debelle

,

nagrada Mercury

Pjevačica, pravim imenom Corynne Elliot, koja je tinejdžerske godine provela kao beskućnica, rekla je da se uvijek nadala da će ponijeti kući nagradu od 20.000 funti. "Očekivala sam da ću je osvojiti jer mislim da je moj album jedan od najboljih ove godine".

Na pitanja je li ovo godina u kojoj će žene zavladati top-listama, odgovorila je: "Sasvim je sigurno ovo moja godina."

The Official Charts Company, tvrtka koja proučava glazbene top liste, autore i njihove singlove, tvrdi da je album Speech Therapy, koji se prodao u manje od 3.000 primjeraka, jedan od najmanje utemeljenih od svih albuma u povijesti koji su osvojili nagradu Mercury. Martin Talbot, generalni direktor tvrtke, rekao je: "Speech Debelle može se radovati porastu interesa za njen album koji će rezultirati porastom prodaje".

Kada su objavljene nominacije, žiri je opisao Debellein album riječima: "nevjerojatan novi glas u britanskom hip-hopu, čvrst, topao i misaon; s predivnim gipkim rimama i suptilnom glazbom".

Pet od dvanaest nominiranih bile su ili solo izvođačice ili su bile frontmenice bendova. Nijedna umjetnica nije osvojila nagradu još od Ms Dynamite 2002. godine, koja je nagradu dobila za svoj album A Little Deeper. 2001. nagradu je osvojila PJ Harvey za album Stories from the City, Stories from the Sea.

Nagradu Mercury dodijeljuje komisija svake godine i to za najbolji britanski album. Nagrada je vrlo poželjna, ali se mnogi nagrađeni često suoče s njenom mračnom stranom.

Prošlogodišnji pobjednici prodali su samo 133.000 primjeraka albuma The Seldom Seen Kid prije nego su osvojili nagradu. Nakon što su ju dobili, prodaja albuma se učetverostručila preko noći i album je s vremenom dosegao platinastu nakladu prodavši se u više od 620.000 primjeraka.

Ovogodišnji nominirani bili su:

Kasabian za album West Ryder Pauper Lunatic Asylum; The Horrors za  Primary Colours; Friendly Fires za  Friendly Fires; Glasvegas za Glasvegas; La Roux za La Roux; Florence And the Machine za  Lungs; Bat For Lashes za Two Suns; Lisa Hannigan za Sea Sew; The Invisible za The Invisible; Led Bib za  Sensible Shoes; Sweet Billy Pilgrim za Twice Born Men; i konačno, Speech Debelle za Speech Therapy.

09.09.2009. 09:52:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh