« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
I dalje intrigantni

20 stvari koje niste znali o Beatlesima

Mislite da znate sve o jednoj od najpopularnijih grupa svih vremena? Možda vas slijedeće činjenice uvjere suprotno.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

The Beatles

,

Paul McCartney

,

John Lennon

,

glazba

1. Možda zvuči nevjerojatno, ali još uvijek postoje neobjavljene pjesme Beatlesa. Jedna od najpoznatijih jest ˝Carnival of light˝ snimljena 1967., zatim 27-minutna improvizacija izostavljena iz pjesme ˝Helter Skelter˝. Tu također spada kompozicija Johna Lennona koju su 1990. snimila tri preostala člana grupe, pod imenom ˝Grow old with me˝.

2. Polovica članova Beatlesa pjevalo je u Rolling Stonesima. Naime Lennon i McCartney pjevali su back vokale u pjesmi Stonesa iz 1967. pod imenom ˝We love you˝.

3. Osim što su pisali pjesme za svoj band, Lennon i McCartney također su surađivali s drugim glazbenicima i pisali stvari za njih. Tu spadaju izvođači poput The Strangers, Badfinger, Cilla Black itd.

4. Treći album popularnih čupavaca, ˝A hard day's night˝, sadržavao je isključivo kompozicije autorskoga dvojca Lennon-McCartney.

5. Paul nije prvo ime McCartneya, već James. Lennon je pak promijenio svoje drugo ime iz Winston u Ono nakon vjenčanja s Yoko Ono 1969.

6. Pri kraju pjesme ˝Strawberry fields forever˝, čuje se Lennon kako navodno mumlja riječi ˝I buried Paul˝ (pokopao sam Paula), što je potaklo mnoge glasine o tome kako je basist Beatlesa poginuo u prometnoj nesreći. Međutim, Lennon zapravo govori ˝cranberry sauce˝ (sok od brusnica).

7. Jedini singl Beatlesa koji je potpisivao i glazbenik koji nije iz banda jest ˝Get back/Don't let me down), a radi se o Billyu Prestonu. Njega je pozvao George Harrison kako bi smirio rastuće tenzije unutar grupe, a svirao je Hammond orgulje na obje stvari.

8. Dva dana nakon što je objavljen ˝Stg. Pepper's lonley hearts club band˝, Jimi Hendrix svirao je naslovnu stvar s albuma na svojem londonskom nastupu. McCartney je to smatrao posebnim priznanjem.

9. Konačna verzija stvari ˝Strawberry fields forever˝ napravljena je kombinacijom dvije verzije pjesme u različitoj brzini, što je bilo izvanredno dostignuće s obzirom na tehnologiju i opremu tog doba. Ipak, ni s tim Lennon nije bio u potpunosti zadovoljan.

10. Jedina stvar Beatlesa koju zajedno potpisuju Lennon i Harrison je rani instrumental ˝Cry for a shadows˝ snimljen 1961. kada je grupa pratila Tonya Sheridana. Stvari ˝Flying˝ i ˝Dig it˝ jedine su kompozicije koje potpisuju svi članovi banda.

11. BBC je zabranio emitiranje nekoliko njihovih pjesama. ˝I am the walrus˝ (zbog upotrebe riječi gaćice), te ˝Fixing a Hole˝, ˝Lucy in the Sky with Diamonds˝ i ˝A Day in the Life˝ (zbog navodne asocijacije na drogu).

12. Radni naslov filma o Beatlesima ˝Help!˝, bio je ˝Eight Arms to Hold You˝.

13. Za naslovnicu albuma ˝Stg. Pepper˝ trebale su biti upotrijebljene i fotografije Adolfa  Hitlera, Mahatme Ghandija i Isusa koje je zahtijevao Lennon, ali su u konačnici izostavljene.

14. Ringo Starr bio je zapravo prvi član koji je napustio band, tijekom snimanja ˝White albuma˝ 1968. Kao rezultat toga preostali članovi izmjenjivali su se na bubnjevima kako bi dovršili neke stvari. Kada se Starr konačno vratio, bubnjevi su ga dočekali ukrašeni cvijećem.

15. Događaj u kojem su se Beatlesi najviše približili ponovnom okupljanju bilo je vjenčanje Erica Claptona 1979. Zajedno su svirali McCartney, Harrison i Starr, dok se Lennon nije pojavio.

16. Posljednji put kada su Lennon i McCartney svirali zajedno bilo je 1974. u Los Angelesu, u studiju Hit Factory. Snimka na kojoj su sudjelovali i Stevie Wonder te Harry Nilsson, bila je toliko loše kvalitete da je objavljena kao neslužbeno izdanje pod imenom ˝A Toot And A Snore In 74.˝

17. Lennon i McCartney zajedno su snimili demo pod imenom ˝India˝ koji nije objavljen. Obojica su također snimili svoje verzije Fats Dominove pjesme ˝Ain't that a shame˝ za svoje solo albume.

18. Prva pjesma koju je napisao Lennon bila je ˝Hello little girl˝. Prva McCartneyeva bila je ˝I lost my little girl˝.

19. Lennon je bio optužen za plagijat zbog pjesme ˝Come together˝ koja je podsijećala na Chuck Berryjevu stvar iz 1956. ˝You can't catch me˝. Slučaj je riješen na sudu. Harrison je se suočio te izgubio parnicu za svoj solo hit ˝My sweet Lord˝, koji je podsijećao na pjesmu  ženske grupe Chiffons ˝He's so fine˝.

20. Lennonova poveznica s brojem 9 - rođen je 9.10.1940., a njegov sin Sean 9.10. 1975. Napisao je pjesme ˝#9 dream˝ (koja se nalazi na devetom Lonnonovom solo albumu ˝Walls and bridges˝, koji je izašao u rujnu te dospjeo na devetu poziciju američkih top ljestvica), te s Betalesima ˝One after 909˝ i ˝Revolution 9˝. Živio je u stanu broj 72 u 72. ulici u New Yorku (7+2=9), a ubijen je tik pred zoru 9. prosinca.

 

 

08.09.2009. 16:10:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh