« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
BORISOV

Nafta je glavni razlog vojnih operacija zapadnih sila u Libiji

Bugarski premijer nazvao je zračne udare međunarodne koalicije u Libiji uz UN-ov mandat "pustolovinom" iza koje stoje naftni interesi

Fotografija vijesti
Više o

Bugarska

,

nafta

,

Libija

,

vojna ofenziva

,

Bojko Borisov

"Ne sudjelujemo iz jednostavnog razloga što savez nije odredio ciljeve i sredstva kojima bi ih ostvario. Ne bih pustio naše pilote u takvu pustolovinu", rekao je premijer na privatnoj televiziji TV7. "Nafta i buduće iskorištavanje libijske nafte jesu glavni razlozi koji stoje iza te operacije. U mnogim afričkim zemljama, gdje traju neredi, ubijaju se stotine tisuća ljudi, ali ondje nema operacija", dodao je Borisov.

Čelnik desnice ocijenio je da bi "gospodarsko-financijska blokada" natjerala pukovnika Moamera Gadafija da se "brzo povuče". Rizik od civilnih žrtava u zračnim udarima na Libiju razlog je što je Sofija "oprezna čak i u potpori koju izražavamo" tom pothvatu, istaknuo je premijer.

Bugarska nije stavila svoje zrakoplove na raspolaganje međunarodnoj koaliciji u Libiji, zbog toga što, kako je rekla, njezini mlažnjaci MiG-21 i MiG-29 sovjetske proizvodnje ne odgovaraju NATO-ovim standardima. Sofija, međutim, podupire međunarodne napore radi uvođenja zone zabrane letenja iznad Libije, koje zahtijeva UN, i ponudila je humanitarnu pomoć.

21.03.2011. 15:52:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    21.03.2011. 19:25
    Prokušan i već viđen recept, prvo poruše zemlju, a onda je grade. Naravno sve se plaća naftom i plin po prije određenoj cijeni koju je prihvatila nova vlada.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh