« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Nacionalna republikanska konvencija u St.Paulu

Bush, Thompson i Lieberman podržali kandidaturu McCaina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

George W. Bush

,

John McCain

,

američki izbori

,

Joe Lieberman

,

Fred Thompson

,

republikanci

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je, po lokalnom vremenu, na Nacionalnoj republikanskoj konvenciju u St.Paulu, snažno podržao kandidaturu republikanskog senatora Johna McCaina za svog nasljednika, ističući njegovu "spremnost da vodi zemlju" i preuzme zapovijedanje oružanim snagama SAD-a.

"Životna priča Johna McCaina je priča o služenju naciji. Prije 40 godina mu je u neprijateljskom zarobljeničkom logoru ponuđeno oslobađanje, prije ostalih koji su bili zatočeni dulje. Njegove su rane bile teške i svi bi razumjeli da je prihvatio. John je odbio. Zbog te nesebične odluke istrpio je još šest godina batina i izolacije. Kada je oslobođen, ruke su mu bile slomljene, ali ne i ponos", rekao je Bush, uz ovacije tisuća delegata u dvorani Xcel Energy centra u St. Paulu.

Bush je rekao da ako vijetnamski 'Hanoj Hilton' nije uspio slomiti odlučnost McCaina da učini ono to je najbolje za zemlju, možete biti sigurni da preostali gnjev to nikada neće uspjeti, aludirajući na povremene izljeve bijesa Johna McCaina, poznate njegovim kolegama u Senatu.

Bush je također pohvalio McCainovu hrabrost da podrži rat u Iraku, unatoč opasnosti za njegovu kampanju za Bijelu kuću. McCain je od početka američke intervencije 2003. upozoravao da su angažirane snage premale da bi se kontroliralo Irak, što se sa slanjem pojačanja 2007. pokazalo točnim.

Senator McCain, republikanski predsjednički kandidat je "veliki Amerikanac, koji ima hrabrost i viziju voditi zemlju kao idući predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je Bush u satelitskom obraćanju sudionicima konvencije iz Bijele kuće. Bivši senator i sudionik utrke za republikansku nominaciju Fred Thompson, u svom je govoru odao počast vojnoj i političkoj službi SAD-u Johna McCaina, naglasivši kako njegovo držanje u vijetnamskom zarobljeništvu "govori o nesalomljivom karakteru kakav je uvijek bio potreban vođama".

Thompson je najveći pljesak dobio za pohvalu dosljednom protivljenje pobačaju koje je pokazala kandidatkinja za potpredsjednicu Sarah Palin, na vlastitoj trudnoći djeteta s Downovim sindromom, kao i u slučaju svoje trudne 17-godišnje kćeri.

Neovisni senator Joe Lieberman, bivši demokrat, u svom je obraćanju delegatima rekao da je na konvenciji zato jer je zemlja važnija od stranke, i zato jer je McCain "najbolji vođa kojeg SAD treba kao predvodnika".

"Važno je biti republikanac ili demokrat, ali je važnije biti Amerikanac", naglasio je Lieberman, stavljajući u prvi plan domoljublje, kao i velika većina govornika na republikanskoj konvenciji. "Bog je napravio samo jednog Johna McCaina...i on je njegov čovjek", rečenica je za koju je Lieberman dobio najveći pljesak druge večeri konvencije.

Lieberman i Thompson iznijeli su visoke ocijene i za kandidatinju za potpredsjednicu Sarah Palin, ističući kako će sa svojom reputacijom borca protiv korupcije i protiv rasipanja državnog novca "pomoći McCainu da prodrma Washington".

Guvernerka Aljaske Sarah Palin (44) predviđene je za glavnu govornicu trećeg dana konvencije u srijedu.

Nakon otkrića trudnoće njezine 17-godišnje kćeri, u utorak su objavljena nova neugodna otkrića za njezinu kandidaturu. Među inim, to je podatak da je kao gradonačenica gradića Wasille, od 2002. do 2006., angažirala lobističku tvrtku koja je gradu osigurala 26 milijuna dolara iz kongresnih fondova u tzv. "pet projektima", iako se predstavlja kao borac protiv korupcije. Također je objavljeno da je angažirala privatnog odvjetnika u istrazi njezinog otpuštanja povjernika za javnu sigurnost Aljaske, koji je odbio dati otkaz u policiji bivšem mužu njezine sestre.

Treće otkriće o Sarah Palin, objavljeno u utorak, jest njezina bliskost sa Strankom neovisne Aljaske, koja se zalaže za samostalnost za te prirodnim resursima bogate američke savezne države. Njezin suprug Todd, prema tim je navodima, bio član Stranke neovisne Aljaske, dok ju je ona podržavala.

Nasuprot tim sumnjičenjima, za koje je stožer Johna McCaina u utorak optužio suparnički demokratski stožer Baracka Obame, republikanske sudionice konvencije su oduševljene činjenicom da će se jedna žena prvi puta naći na glasačkom listiću republikanaca za predsjedničke izbore.

"Dan kada je objavljena njezina kandidatura je najuzbudljiviji dan u mojoj političkoj karijeri", izjavila je kongresnica iz Ohia, Deborah Price na okruglom stolu o ulozi žena u američkoj politici, održanom u utorak navečer, na marginama konvencije u St.Paulu. (HINA/METRO)

03.09.2008. 13:19:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh