« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
njih 50

Na Trgu bana Jelačića prosvjedovalo pedesetak protivnika Zagreb Pridea

Fotografija vijesti

Istovremeno s osmom po redu povorkom za prava seksualnih i rodnih manjina Zagreb Pride na Trgu bana Jelačića održan je i tzv. anti-gay prosvjed na kojem se okupilo pedesetak članova i simpatizera Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) i udruge Hrvatski nacionalisti.

Tijekom anti-gay prosvjeda uhićeno je pet prosvjednika koji su narušavali javni red i mir. Svi uhićeni odvedeni su na "obradu" u zagrebačku Prvu policijsku postaju.

Dok je povorka prolazila središnjim zagrebačkim trgom prosvjednici su je dočekali uzvicima "ubij, ubij pedera" i "pedere u logore", a policija je spriječila i privela nekoliko mladića koji su prešli policijsku traku i pokušali krenuti prema povorci.

Skupini prosvjednika koja je za tzv. povorkom ponosa pokušala krenuti do Zrinjevca, krajnjeg odredišta povorke, pripadnici interventne policije naredili su da se vrate u prostor omeđen policijskom trakom ispod sata na Trgu bana Jelačića, gdje su i prijavili održavanje prosvjeda protiv homoseksualizma.

Pedesetak sudionika anti-gay prosvjeda okićenih transparentima - "Natalitet opada", "Šime te nije volio", "Gay parada sramota našeg grada" i "Danas homoseksualci, a sutra pedofili" malobrojne su okupljene, prije dolaska povorke, kraćim govorima upoznali sa svojim stavovima.

Predsjednik HČSP-a Josip Miljak pozvao je Vladu da po hitnom postupku donese 'zakon o zabrani ovih nemoralnih parada', te ustvrdio kako homoseksualci ne spadaju u hrvatski nacionalni korpus, budući su "Hrvati zdrava nacija".

U ime udruge Hrvatski nacionalisti Kristijan Barišić kazao je da je homoseksualizam bolest te da takve osobe imaju jednaka prava kao i ostali. No, to im nije dovoljno, oni žele brakove i pravo na posvojenje djece, kazao je Barišić, dodajući da se takvi stavovi ne mogu tolerirati.

Uz tvrdnje da najavljeni desničarski skup potiče na nasilje i govor mržnje poziv policiji da ga zabrani prije nekoliko dana uputilo je više nevladinih udruga te SDP-ovi saborski zastupnici Šime Lučin i Mirela Holy. Iz policije su, nakon sigurnosne procjene, poručili da skup neće zabraniti, ali da neće tolerirati bilo kakve oblike protupravnih ponašanja.

Izvor: Hina

13.06.2009. 21:22:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh