« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
FRIŠČIĆ I MAVROVIĆ:

Ako se obećanja ne ispune bit ćemo u prvom traktoru

Vlada je obećala novac kojeg nema očito samo kako bi prosvjednike poslala natrag na farme pa se čini kako nas čeka vruće 'traktorsko' ljeto.

(Ranko Šuvar, CROPIX)
Više o

Vlada

,

HSS

,

Josip Friščić

,

Božidar Pankretić

,

Željko Mavrović

,

prosvjed mljekara

,

Vladina obećanja

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić danas je nakon izvanredne sjednice Predsjedništva stranke o aktualnom stanju u poljoprivredi, izjavio da u HSS-u stoje na strani seljaka kojima su dana obećanja i da smatraju kako ta obećanja treba ispuniti.

Friščić je rekao da će ukoliko Vlada ne ispuni obećanje, zajedno s predsjednikom Hrvatskog seljačkog saveza Željkom Mavrovićem sjesti na prvi traktor i predvoditi prosvjede, a Pankretić više neće biti ministar poljoprivrede. Ministar poljoprivrede ponovio je da novaca u resornom ministarstvu nema, a složio se i s Friščićevom izjavom da od Vlade očekuju da pronađe rješenje i osigura obećana sredstva.

Prema izračunima HSS-a i ministarstva poljoprivrede iznos potreban za ispunjavanje Vladinih obećanja je milijardu i pol kuna. Frišćić je rekao je da je za obećanu cijenu mlijeka od 2,20 kuna u idućih četiri mjeseca potrebno osigurati oko 120 milijuna kuna, a za razliku poticaja koji su isplaćeni s 15 posto umanjenja, već sada nedostaje 150 milijuna kuna za ratarstvo i 50 milijuna kuna za stočarstvo. Do kraja godine prema procjenama ukupno će nedostajati oko 350 milijuna kuna.

Za kapitalne potpore preostalih obveza iz 2008. godine potrebno je osigurati 280 milijuna kuna, a temeljem procjene za tu namjenu za ovu godinu treba osigurati 770 milijuna kuna, dok Ministarstvo poljoprivrede raspolaže s 350 milijuna kuna.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović rekao je da je nedopustivo da HDZ-ovi potpredsjednici Vlade bez prisutnosti resornog ministra zaduženog za poljoprivredu daju seljacima nerealna obećanja za koja nisu osigurali novac i da je time "HDZ zabio nož u leđa HSS-u", te je poručio da će se, ukoliko se novac ne osigura, i njegov savez priključiti idućem prosvjedu.

Izvor: Hina

13.06.2009. 22:51:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh