« Život
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI :)

Na što treba paziti tijekom oluja

Zadnjih dana smo preplavljeni što vijestima, što jadnim ljudima koji su izgubili sve u poplavama... da ne bi izgubili i život pritome, evo par dobrih savjeta

Da ne bi bilo...
Da ne bi bilo... (Arhiva)
Više o

Oluja

,

kiša

,

struja

Postoje mjere koje možete poduzeti kako munje ne bi nanijele ozbiljnu štetu vama, vašem domu i uređajima koje posjedujete.

Isključite iz struje sve elektronske uređaje - struja naravno putuje kroz električne žice, kablove i utikače, zbog čega je potrebno isključiti svoje električne uređaje, ne samo da biste zaštitili sebe od strujnog udara, već i da biste sačuvali date uređaje od kratkog spoja ako udari grom u blizini vašeg doma i izazove preopterećenje napona. Laptopi, tableti i elektronski čitači su sigurni za upotrebu u zatvorenom prostoru sve dok nisu priključeni na punjač.

Ne koristite fiksni telefon - skoro svako vrijeme je dobro vrijeme za ćaskanje telefonom, osim tijekom grmljavine. Kad bi munja udarila u telefonski stup, to bi izazvalo električni udar koji bi telefonskim linijama stigao i do vas. Bežični i mobilni telefoni, s druge strane, sigurni su za korištenje kada je vani grmljavina.

Ne perite posuđe i rublje i ne kupajte se kada grmi - ovo je stvarbi valjan razlog da se odmorite od kućnih poslova, barem dok oluja ne prođe. Metalne cijevi koje prenose vodu da različitih uređaja u vašem domu su odlični provodnici struje, zbog čega se preporučuje da se suzdržite od pranja suđa i rublja, ali i tuširanja tijekom grmljavine.

I to bi bilo to, uživajte s familijom, razgovarajte malo...

30.09.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.09.2022. 09:37
    Sve opasno sta je ukljuceno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh