« Život
objavljeno prije 12 godina
RHEA

Na Saturnovom mjesecu postoji kisik

Saturnov mjesec Reja ima tanak sloj atmosfere koja se sastoji od kisika i ugljičnog dioksida

Rhea
Rhea (Wikipedia)
Više o

svemir

,

Saturn

,

Saturnov mjesec

,

kisik

,

Rhea

Saturnov mjesec Reja (Rhea) ima vlastitu atmosferu koja se sastoji od kisika i ugljičnog dioksida, pokazuju podaci koje je na Zemlju poslala sonda Cassini. Sonda je pored Reje proletjela u ožujku ove godine.

Znanstvenici pretpostavljaju da kisik nastaje sudarom elektromagnetskih zračenja s ledom na površini nebeskog tijela, dok za podrijetlo ugljičnog dioksida još ne postoji prevladavajuće objašnjenje. Mogao bi nastajati prilikom oksidacije organskih molekula ili se naprosto oslobađati iz leda.

>>Život na Mjesecu mogao bi postojati u podzemnim gradovima

Za atmosferu se dosad nije znalo pošto se radi o vrlo tankom sloju kojeg je bilo nemoguće izmjeriti prijašnjim instrumentima, napisao je Ben Teolis sa teksaškog "Southwest Research" instituta za magazin Science.

Slična atmosfera utvrđena je i kod Jupiterovih mjeseca Europa i Ganymed. Kisik na njima nastaje utjecajem zračenja na zaleđenu vodu koja se pritom razgrađuje. U atmosferu dospijeva uz pomoć nabijenih čestica koje se vežu u magnetosferi.

Sonda Cassini se 2. ožujka nalazila na udaljenosti od 97 kilometara od površine Reje. Poseban instrument je tada po prvi puta registrirao postojanje kisika, a neočekivano i ugljičnog dioksida.

"Pretpostavljamo da se većina kisika nalazi u ledu te da u atmosferu dospijevaju tek manje količine. Atmosfera je gušća na toplijoj strani koja je izložena Suncu, a upravo se na tom dijelu nalazi i većina ugljičnog dioksida", zaključuju znanstvenici koji vjeruju da atmosfera postoji i na drugim mjesecima, između ostaloga, na Saturnovom mjesecu Dione koji je po sastavu sličan Reji.

Reja je unutarnji pravilni satelit Saturna koji je ime dobio po grčkoj božici. Ima promjer od oko 1528 kilometara. 

26.11.2010. 15:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    26.11.2010. 17:25
    ma da baš čudo neko koja budala misli da samo na zemlji postoji kisik nek se odmah udavi
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh