« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
KOSOR OPTIMISTIČNA

Na putu smo izlaska iz krize

Predsjednica Vlade kazala je da "svi pokazatelji u zemlji pokazuju da smo na putu da stignemo na put izlaska iz krize"

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

gospodarstvo

,

Hrvatska

,

kriza

Pozitivno novo izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske pokazuje da smo napredovali na svim područjima života te da smo u proteklih godinu dana puno radili, ustvrdila je premijerka. Slažem se s onima koji tvrde da ne trebamo zvati MMF. Svoje probleme možemo riješiti sami jer imamo snagu, znanje i pameti, istaknula je predsjednica Vlade.

Izrazila je uvjerenje da će Vlada prevladati i donošenje proračuna za 2011. godinu kao što je prevladavala i pokušaj izglasavanja nepovjerenja, te je pozvala sve na političkoj sceni da se nakon donošenja proračuna pridruže Vladi u naporima za izlazak iz krize.

U proračunu za 2011. godinu neće biti povećanja rashoda, a tu će se morati uklopiti novi izdaci kao što su novci za provedbu parlamentarnih izbora, referenduma za ulazak u EU, kamate veće od milijardu kuna te ukupan povećani iznos za mirovine, rekla je.

Kosor je, ilustrirajući probleme u djelovanju Vlade, istaknula primjer brodogradnje u kojem je trebalo donositi odluke temeljem brojnih, često i suprotstavljenih mišljenja stručnjaka o načinu rješavanja ovog problema. I tu je, unatoč tome, napravljen korak unaprijed, rekla je.

Apsurdi s kojima se Vlada suočava, kazala je, ogledaju se i u prijeporima oko nepostojećih promjena Zakona o radu. Založila se za poštovanje svih institucija države rekavši da se ne može svaka odluka Vlade, parlamenta ili suda "poništavati na ulici". Time se narušava sustav, kazala je. Izrazila je očekivanje da će sljedeće godine Hrvatska završiti pregovore s EU i potpisati pristupni ugovor. Nije točno da se program gospodarskog oporavka ne provodi, kao što to neki tvrde, istaknula je premijerka. Učinit ćemo sve da sve mjere gospodarskog oporavka budu bezuvjetno provedene do kraja ove godine, naglasila je.

Gospodarski rast treba temeljiti na privatnim inicijativama i investicijama jer je vrijeme prevladavajućih državnih investicija iza nas, rekla je premijerka ističući da Vlada potiče investiranje predstavljanjem programa investicijskih projekata i akcijskim planom za uklanjanjem prepreka za ulaganje. Iznoseći podatke o stanju gospodarstva premijerka Kosor je navela da je proizvodnja porasla za 3,1 posto, izvoz za 13,5 posto, dok je ove turističke sezone zabilježen najveći broj dolazaka i noćenja. Istaknula je da predviđeni rast BDP u sljedećoj godini od 1,5 posto može biti i veći ako se realizira neki od predloženih velikih investicijskih projekata. (hina/metro-portal)

 

10.11.2010. 16:13:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    10.11.2010. 17:08
    na putu do izlaska iz krize... mdaaa to već govore dvije godine kako ćemo iduće biti "stepenicu više" do izlaska iz krize... straaašnoo.....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh