« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NE ZNA SE ZAŠTO

Na novozelandskoj plaži nasukalo se 107 kitova

Od ukupno 107 kitova, više ih je uginulo, a 48 je moralo biti usmrćeno jer nije bilo moguće vratiti ih u more

Kitovi
Kitovi (Getty Images)
Više o

kitovi

,

Novi Zeland

,

nasukani kitovi

Na plaži na jugu Novog Zelanda pronađeno je stotinjak nasukanih kitova, prenosi Hina priopćenje čelnika lokalnog ministarstva za zaštitu okoliša.

Prolaznici su u nedjelju pronašli 107 kitova nasukanih na plaži na otoku Stewartu, na jugu novozelandskog južnog otoka, dodaje glasnogovornik ministarstva.

Više kitova je uginulo, a 48 je moralo biti usmrćeno jer nije bilo moguće vratiti ih u more, dodao je. Usto, zbog približavanja oluje spasioci bi se izložili opasnosti da su ih pokušali vratiti u more.

Kitovi piloti mogu biti dugi do 20 metara i najčešća su vrsta kitova u novozelandskim vodama.

Nasukavanje kitova pilota nije neuobičajeno na Novom Zelandu. U rujnu prošle godine skupina od osamdeset kitova pilota nasukala se na jednoj plaži. Početkom veljače pronađeno ih je još osamdesetak.

Znanstvenici ne znaju točno što je razlog nasukavanja kitova. Neki misle da im eholokacijski sustav ne radi u plićini ili da cijela skupina prati bolesnog člana koji se želi domoći obale.

21.02.2011. 18:24:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Điđo
    22.02.2011. 08:27
    jako zanimljivi - isti dan se nasukali kitovi i potres na Novom zelandu. potres je iste jačine kao i ne znam koliko zadnjih, svi su izazvani HAARPOM. HAARP je poremetio navigaciju kitova.
  2. avatar
    dora
    22.02.2011. 10:12
    tako je điđo! izazivamo prirodu da je to nevjerojatno!! ali vratit će nam potpuno zasluženo.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh