« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PROŠIRENJE ODNOSA

Britanski premijer Cameron prvi strani političar u Egiptu nakon pada Mubaraka

Pad Mubaraka i pobune u regiji nagnali su Zapad da ponovno razmotri svoju politiku potpore autokratima, ali su također izazvali zabrinutost zbog uspona islamističkih skupina na vlast

David Cameron
David Cameron (Getty Images)
Više o

Egipat

,

David Cameron

,

Hosni Mubarak

Britanski premijer David Cameron doputovao je u ponedjeljak u posjet Egiptu kao prvi čelnik koji je došao u tu zemlju nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka, a tijekom posjeta zauzet će se za ukidanje zakona o izvanrednom stanju, ali se neće sastati s utjecajnim Muslimanskim bratstvom. javlja Hina.

Pad Mubaraka i pobune diljem regije nagnali su zapadne vlasti da ponovno razmotre svoju politiku potpore autokratima, ali su također izazvali zabrinutost zbog uspona islamističkih skupina na vlast. Cameron je rekao novinarima prije dolaska u Kairo da želi proširiti odnose na području sigurnosti s novim Egiptom "u borbi protiv ekstremističkog terora". Također je rekao da dvije zemlje imaju "vrlo važne trgovinske odnose koje želimo proširiti".

Tijekom svog posjeta Kairu Cameron se sastao s Muhamedom Huseinom Tantavijem, čelnikom vojnog vijeća koje upravlja Egiptom. Vijeće je obećalo održavanje slobodnih izbora i civilnu vlast. "Nama je najvažnije da čujemo kako možemo pomoći da ovaj prijelaz bude uspješan", rekao je Cameron Tantaviju.

Britanski dužnosnici su izjavili da Cameron neće razgovarati s Muslimanskim bratstvom, na koje se sumnjičavo gleda u Washingtonu, a koje je egipatska najveća i najbolje organizirana politička grupacija. Muslimansko bratstvo želi demokraciju s islamskim načelima. Sastanak s drugim oporbenim skupinama, koje su slabije organizirane od Bratstva, naglasio bi činjenicu da islamisti nisu jedina alternativa Mubaraku, rekli su dužnosnici.

Cameron će pozvati vojsku da ukine zakon o izvanrednom stanju. Ključni zahtjevi egipatskih reformista i aktivista koji su srušili Mubaraka su raspuštanje sadašnje vlade, ukidanje zakona o izvanrednom stanju i oslobađanje političkih zatvorenika. "Mislim da je ovo dobra prilika za razgovor s onima koji trenutačno vode Egipat kako bi osigurali da je to stvarno prijelaz s vojne na civilnu vlast", rekao je britanski premijer prije dolaska u Kairo.

21.02.2011. 17:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh