« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NASLAGE MINERALA

Na Marsu je zbilja bilo života

Zbog otkrivenih minerala koji su došli iz vode bogate karbonatima znanstvenici su zaključili da je Mars nekad bio toplije i vlažnije mjesto

Na Marsu je zbilja bilo života
Na Marsu je zbilja bilo života (Wikipedia)
Više o

Mars

Novo istraživanje pokazalo je kako je život na Marsu zbilja vjerojatno postojao. Taj je planet nekada bio bogat ugljičnim dioksidom, što zapravo naznačuje da je na njemu bilo života, piše Daily Mail.

Znanstvenici Joseph Michalski iz Instituta Planetary Science u Arizoni i Paul Niles iz NASA-inog centra u Houstonu tvrde da su rasprostranjene naslage karbonatnih stijena pokopane nekoliko kilometara ispod površine, a male količine ovog minerala već su ranije otkrivene na Marsu. No, ako ih je prije bilo u izobilju, staklenički plinovi mogli su pomoći Marsu da bude mnogo vlažnije i toplije mjesto prije nekoliko stotina milijuna godina.

>> Mars je nekad prekrivao golemi ocean

Znanstvenici su otkrili velike naslage minerala oko šest kilometara ispod kore koji su bili izloženi utjecaju meteorita, za koje vjeruju da su sedimenti koje je kasnije zakopao vulkanski materijal izbačen tijekom erupcije iz vulkana Syrtis Major.

Minerali su vjerojatno došli iz vode bogate karbonatima, koja je bila u kontaktu sa stijenama. To je znanstvenike dovelo do uvjerenja da je Mars nekada bio topliji i vlažniji nego što se mislilo. Napominju da je površina Marsa sada hladna, suha i negostoljubiva za život. Slični uvjeti mogli su trajati milijardama godina, što upućuje na to da je najbolje mjesto za traženje okruženja u kojem je moglo biti života upravo ispod površine.

11.10.2010. 23:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Đuzuleha
    11.10.2010. 23:54
    A možda smo mi taj život sa marsa ;)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh