« Život
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
PRIPAZITE

Na donošenje moralnih odluka utječe raspoloženje

Zanimljivo njemačko istraživanje pokazalo je da raspoloženje ima velik utjecaj na moralnost odluka koje donosimo

Dobro raspoloženje utječe na odluke
Dobro raspoloženje utječe na odluke (Arhiva)
Više o

raspoloženje

,

moralnost

,

moralne odluke

,

utjecaj rasploženja

Raspoloženje je odogovorno za mnoge naše postupke, a novo je istraživanje pokazalo da utječe i na moral, koliko god čudno to zvučalo. Naime, ispitanici su morali odgovoriti na hipotetsko pitanje bi li gurnuli teškog čovjeka ispred jurećih kolica koja idu prema petero ljudi kako bi ih spasili, no on bi poginuo.

U eksperimentu su koristili i glazbu koja je ispitanike trebala dovesti u određeno raspoloženje s ciljem da se vidi može li raspoloženje utjecati na moralnost odluka. 

Prvoj su grupi pustili Mozartovu Malu noćnu muziku, a ispitanici su morali tijekom slušanja napisati neka svoja pozitivna sjećanja. Odgovori su uglavnom bili da bi ubili jednoga da spase petoricu, no znanstvenici su utvrdili da je na odgovore utjecalo raspoloženje. 

Druga je grupa slušala Addagio za gudače Samuela Barbera i zapisivali su negativna sjećanja, a na odgovore je bilo vrlo teško utjecati, kao i na treću grupu koja je slušala Kraftwerkov Džepni kalkulator i zapisivala neutralna sjećanja. 

Sve u svemu, pokazalo se da je raspoloženje ključno kod donošenja moralnih odluka, stoga preporučujemo da pripazite u takvim trenucima i date sebi vremena za racionalno donošenje odluke. 

13.03.2013. 17:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh