« Život
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
EKOSFERA

Kinezi zbog ekologije više neće jesti štapićima?

Iako vilicu i nož smatraju agresivnim oruđem koje uništava dostojanstvo hrane, izgleda da je tradicionalnim štapićima odzvonilo

Kinezi više neće jesti štapićima?
Kinezi više neće jesti štapićima? (Arhiva)
Više o

Kina

,

štapići za jelo

Jeste li znali da 1.4 milijardi ljudi godišnje baci u smeće oko 80 milijardi pari kineskih štapića? Kinezi su nedavno priZnali da njihove šume ne mogu osigurati dovoljnu količinu ovog pribora za jelo te su sugerirali sugrađanima da počnu koristiti nož i vilicu.

O ovoj se temi raspravljalo i na Svekineskom narodnom kongresu, gdje je predsjednik skupine za šume Bo Guangxin izjavio: "Moramo promijeniti naše potrošačke navike i ohrabriti ljude da nose vlastiti pribor".

Guangxin je napomenuo da se od drveta starog 20 godina može napraviti samo 4.000 štapića te da bi zbog toga restorani trebali početi umjesto štapića nuditi metalne noževe i villice.

Kina godišnje posiječe 20 milijuna odraslih stabala za potrebe proizvodnje štapića. S obzirom na to da se štapići u Kini koriste kao pribor za jelo Više od četiri tisuće godina, za pretpostaviti je da će ovaj prijedlog izazvati pravu malu revoluciju.

13.03.2013. 16:03:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh