« Glazba
objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana
GLAZBA

Muzička akademija u Zagrebu slavi 100. rođendan

Muzička akademija proslavit će 100. obljetnicu svog osnutka, a proslava će službeno početi u subotu koncertom "Alumni 100" Simfonijskog orkestra Muzičke akademije.

Alumni 100
Alumni 100 (Arhiva)
Više o

Muzička akademija

,

100 godina

Proslava počinje u subotu 16. listopada, koncertom koji će biti održan u sklopu ciklusa "Lisinski subotom" pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, sa solisticama violončelisticom Jadrankom Gašparović i pijanisticom Martinom Filjak.

Tijekom cijele akademske godine 2021./2022. ova važna obljetnica bit će proslavljena mnogim programima, koncertima, manifestacijama, konferencijama i razgovorima s umjetnicima.  Jer, kako je istaknuto, jubilej Muzičke akademije zagrebačkoga Sveučilišta važan je  ne samo za glazbeni, već i za pedagoški život Hrvatske.

Ta najstarija visokoškolska glazbena institucija u Hrvatskoj nastala je na temeljima zagrebačkoga Musikvereina i njegove glazbene škole iz 1829., a kroz njezine učionice prošle su generacije sjajnih umjetnika čiji se zvuk čuo širom svijeta. Zavidan je popis umjetnika, pa i onih svjetskoga glasa, koji su pohađali Akademiju i njezini su najbolji ambasadori - od Radovana Vlatkovića, Ivana Repušića, Martine Filjak, Ljiljane Molnar Talajić pa sve do Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Ive Josipovića...

Mnogi od alumnija uključili su se i u proslavu 100. obljetnice, Muzička akademija stvara umjetničku i intelektualnu elitu mladih glazbenika i stručnjaka koja svojim javnim djelovanjem utječe na razvoj cjelokupne umjetnosti i kulture. Utemeljena je 1922. i izravni je nasljednik glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ) osnovane 1829. napose njezina Konzervatorija (1916.) čiju je organizacijsku strukturu zadržala do 1940. kada je uredbom Banovine Hrvatske dobila rang fakulteta. 

Od 1979. Muzička akademija sastavnica je Sveučilišta u Zagrebu.  Akademijina knjižnica s više od 60 tisuća svezaka najveća je stručna knjižnica za područje glazbe u Hrvatskoj.  Nastava na Muzičkoj akademiji organizirana je u osam odsjeka na integriranim sveučilišnim preddiplomskim i diplomskim te poslijediplomskim, specijalističkim studijima i usavršavanju. To su odsjek za kompoziciju i teoriju glazbe, za muzikologiju, za dirigiranje, harfu i udaraljke i za pjevanje. Također, nastava je organizirana i na odsjecima za klavir, čembalo i orgulje, za gudačke instrumente i gitaru, za duhačke instrumente i na Odsjeku za glazbenu pedagogiju.

16.10.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh