« Život
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
LOOL

Muški i ženski mozak - potpuno različita priča

Prijenos informacija u mozgu muškaraca i žena odvija se potpuno različitim putovima što može objasniti zašto su muškarci i žene uspješniji u različitim zadaćama

Kako radi muški, a kako ženski mozak
Kako radi muški, a kako ženski mozak (Wikipedia)
Više o

žene

,

mozak

,

muškarci

,

muški mozak

,

ženski mozak

Tim sa sveučilišta Pennsylvania snimao je mozgove gotovo tisuću muškaraca, žena, dječaka i djevojčica te otkrio zapanjujuće razlike.

Mreža kretanja impulsa po mozgu pokazuje da se impulsi kod muškaraca kreću unutar jedne polutke mozga naprijed-natrag, a komunikacije s drugom polutkom su rijetke.

Kod žena je komunikacija dviju polutki intenzivna.

Te razlike mogle bi objasniti zašto su muškarci uglavnom bolji u učenju i obavljanju pojedinačnih zadaća poput vožnje bicikla ili navigacije, dok su žene bolje u istodobnom obavljanju više zadaća, pišu znanstvenici u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ispitanicima su tijekom istraživanja zadani isti kognitivni testovi i čini se da njihovi rezultati podupiru te zaključke.

Žene su postigle bolje rezultate u pažnji, pamćenju riječi i lica te socijalnoj inteligenciji, dok su muškarci bili bolji u analizi prostora i senzomotornoj brzini.

Istraživač dr. Ruben Gur kaže da je nevjerojatno kako su komplementarni mozgovi žena i muškaraca.

On vjeruje da će rezultati istraživanja pomoći i boljem razumijevanju korijena neuroloških poremećaja koji su često povezani sa spolom.

16.12.2013. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh