« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 27 dana
SJAJNO

Muškatni oraščić - začin koji spašava

Muškatni oraščić dolazi iz Indije - gdje ima dugu tradiciju u liječenju, a njegova ljekovita svojstva cijenjena su i u suvremenoj fitoterapiji - zato se ovaj čudesni začin i lijek svakako treba naći u vašoj kuhinji.

Muškatni orašćić
Muškatni orašćić (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kolesterol

,

muškatni oraščić

,

fitoterapija

Mljeveni plod olakšava probavu, otklanja plinove i koristi se u liječenju unutarnjih organa. Snižava razinu kolesterola i masnoća u krvi, a preporučuje se i sportašima jer opušta mišiće i cijelo tijelo i djeluje umirujuće.

Muškatni oraščić poznat je i kao snažan afrodizijak pa se eliksiri na bazi ovog začina propisuju muškarcima s oslabljenom spolnom funkcijom. Kineska i ayurvedska medicina koristi ovaj začin od davnina, prvenstveno kod problema s probavom, nadimanjem i neurološkim sustavom. Budući da sadrži veliku količinu kalija, dobar je za zdravije srce, kao i za regulaciju visokog krvnog tlaka.

Čuvan kao stroga tajna

I sjeme (muškatni oraščić) i ljuska (macis) ove biljke koriste se kao začin. Europska i azijska kuhinja ne mogu se zamisliti bez toplog, smolastog i slatkog okusa muškatnog oraščića.

Kada su Portugalci u 16. stoljeću otkrili indonezijsko otočje Banda, tajili su izvor muškatnog oraščića. Stotinu godina kasnije svrgnuli su ih Nizozemci koji su neko vrijeme imali monopol nad začinom. No, golubovi koji su pravili društvo mornarima odnijeli su sjeme stabla na susjedne otoke i tako se začin proširio.

Budite oprezni s doziranjem

Dnevni unos ne smije biti veći od tri grama jer može pokazati svoja negativna svojstva - psihoaktivan je i može izazvati uznemirenost, tjeskobu, čak i blage halucinacije pa se ne preporučuje osobama koje imaju narušeno mentalno zdravlje.

02.12.2023. 08:49:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.12.2023. 09:24
    jako zdrav
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh