« Život
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
KRAJ INFERIORNOSTI?

Muškarci će uskoro živjeti podjednako ili čak duže od žena

Zbog zdravijeg stila života muškarci će do 2030. dostići ili čak prestići žene u prosječnoj očekivanoj životnoj dobi

Fotografija vijesti
Više o

pušenje

,

zdravlje

,

muškarci i žene

,

stil života

,

očekivana životna dob

Od kada se mjeri očekivana životna dob muškarci su uvijek kraće živjeli od žena, no izgleda da će se ploča uskoro promijeniti. Naime, znanstvenici vjeruju da bi do 2030. godine muškarci trebali dostići ili pak prestići žene u očekivanoj duljini života, a sve zahvaljujući zdravijem stilu života.

Stručnjaci kažu da muškarci sve manje puše, sve se rjeđe bave opasnim poslovima, poput rada u teškoj industriji, sve više vježbaju i kvalitetnije se hrane. Ti faktori skupa sa napretkom medicine jamče dugovječnost.  

"Zamijećen je dramatičan pad u broju muškaraca koji rade u teškoj industriji, sve je manje pušaća i liječenje srčanih bolesti je sve efikasnije, a to više pogoduje muškarcima nego ženama", rekao je profesor Leslie Mayhew, statističar sa  londonskog sveučilišta City.

Ako se prate današnji trendovi, dječaci koji sada imaju 12 godina u svojim 30-tima mogu očekivati da će navršiti 87 godina - prosječnu životnu dob koja se očekuje za njihove vršnjakinje.

Iako su ovo podaci samo za Veliku Britaniju, znanstvenici kažu da je trend povećanja muške očekivane dobi zabilježen u cijelom svijetu. Doduše u nekim zemljama muškarci će dostići žene puno brže, primjerice u Švedskoj se to očekuje već 2024. godine, dok će u nekim dijelovima svijeta taj pozitivni pomak u duljini života sporije teći zbog uvriježenih životnih navika. U tu skupinu spada cijela istočna Europa, pa tako i Hrvatska.

23.04.2012. 18:49:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh