« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
HEP-TLM

Mravak i Koštan u pritvoru će ostati mjesec dana

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić osumnjičenima je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

(Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

USKOK

,

Ivan Mravak

,

istražni zatvor

,

Otvorena proba

,

koelga

Bivši čelnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) i šibenskog TLM-a Ivan Mravak i Ivan Koštan danas su zadržani u jednomjesečnom istražnom zatvoru, zbog USKOK-ove sumnje da su HEP zlouporabama oštetili za oko 600 milijuna kuna.

Za najveći dio tog iznosa HEP je oštećen jer je šibenskom TLM-u po nerealno niskim cijenama prodavao struju koju je na međunarodnom tržištu nabavljao po nekoliko puta višoj cijeni.

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić osumnjičenima je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, potvrdio je Mravkov odvjetnik Ante Madunić. Dodao je da je osim zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke Mravaku istražni zatvor određen i zbog straha od ponavljanja kaznenog djela budući je i dalje u HEP-u zaposlen kao savjetnik.

Uz bivše čelnike HEP-a i TLM-a prvoosumnjičeni u ovom slučaju je bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. USKOK ga, poput Mravka i Koštana, tereti za zlouporabu položaja i ovlasti na štetu HEP-a te udruživanje radi počinjenja kaznenih djela. Za poticanje na zlouporabe prijavljeni su Ivan Kapular, umirovljeni general te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Jurčić. No, njih dvojica za sada nisu privođeni i branit će se sa slobode. Kapular, koji je u HEP-u radio kao honorarni savjetnik za sigurnost navodno je nezakonito primio četrdesetak tisuću kuna za troškove ljetovanja, dok je Jurčiću na temelju fiktivnih ugovora Mravak isplatio više od 260 tisuća kuna.

Kako je istraga tajna na sudu se ni danas nije moglo službeno doznati za koliki je točno iznos oštećen HEP, no iz izvora bliskog istrazi se doznaje da je riječ o iznosu od oko 600 milijuna kuna. Najveći dio štete to je javno poduzeće pretrpjelo zbog struje koja je tri puta više novca kupovana na međunarodnom tržištu nego što je kasnije prodavana TLM-u koji ju je potom prepuštao mostarskoj tvrtki Aluminij.

Koštan je jučer uhićen u Šibeniku, a Mravak u Zagrebu, gdje mu je i pretražen stan. Potom je, rano poslijepodne odveden u sjedište kriminalističke policije, a od tamo u jedinicu za zadržavanje na zagrebačkom Sjenjaku, gdje je prenoćio nakon što su ga predvečer ispitali USKOK-ovi istražitelji. Jednomjesečni zatvor služit će u zagrebačkom Remetincu, gdje se već nalazi prvoosumnjičeni Polančec, uhićen u slučaju Podravka. Polančeca još uvijek nisu ispitali USKOK-ovi istražitelji, a očekuje se da će to učiniti u ponedjeljak. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 18:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Mijo Maljković
  08.05.2010. 22:15
  HEP-u sam ponudio INSTRUMENT-UREĐAJ ili DETEKTOR koji otkriva sve ilegalno prikopčane potrošaće i to 100% i to bez obzira bili u funkciji ili ne u vrijeme kontrole!I nisam tu stao.Obavjestio sam i drž.tajnika za energetiku imenom Branimir Horaček,te Predsjednika-cu Vlade RH,ma da se netko osvrnio!Stoga predlažem Vladi RH:Nađite sposobne ljude za "Državnu agenciju",koja će meni pomoći prizvesti 30-ak tisuća INSTRUMENATA(jer slične ili gotovo iste probleme imaju sve zemlje i države u tranziciji,a i druge) te da nas Vlada plati samo sa 5% naplaćenih kazni od nas "malih" i "neovlaštenih" korisnika,a s 1% KAZNI od industrijskog blago rečeno "neovlaštenog korištenja" el.energije!Preko noći puniji proračun RH,a po objavi(jače medijskog gledanja i slušanja) "mog čarobnog izuma"(a treba trominutni video-spot iz kojeg će se ljudi isšokirati vidjevši te osobine)smanjiti će se "lijeva ruka desni džep" te se možda instrument-uređaj ili detektor za jednu godinu neće morati intenzivnije niti koristiti!?Dakle po "disciplini" korištenja glavnog energenta svugdje u svijetu,pa tako i u RH mi građani ne bi morali imati ratu 700-800 ili 900 Kn nego sa STRUJOM U POGLEDU CIJENE "ZNATNO"DOLJE!??Kad struja poskupi "lančanom reakcijom" poskupjeti će sve AMA BAŠ SVE,a dali nam to u ovoj krizi i recesiji treba?I tu sam inovaciju "izravno" ponudio I.Mravku,a danas ne treba biti baš puno pametan jer "logika" objašnjava zašto je g.Mravak s tobože stručnjacima HEP-a moju ponudu odbio!?
  http://www.tportal.hr/tema?keywords=mijo+maljkovi%C4%87
  http://www.index.hr/tag/87526/kradja-struje.aspx

  Lijep i srdačan pozdrav inovator i izumitelj iz Požege Mijo Maljković
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh