« Život
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
HMMM...

Može li voda spriječiti mamurluk?

Nitko se ne voli probuditi "jutro poslije" s dva broja većom glavom koja bubnja i ostalim posljedicama prekomjernog uživanja u alkoholu

Ajme majko... :)
Ajme majko... :) (Arhiva)
Više o

mamurluk

,

liječenje mamurluka

Mamurluk je jedna od stvari koje bi svi voljeli izbjeći - nitko se ne voli probuditi "jutro poslije" s dva broja većom glavom koja bubnja i ostalim posljedicama prekomjernog uživanja u alkoholu. Naravno, svi smo čuli za savjet da pijemo vodu tijekom burne večeri, no tu postoje dva problema - to je teorija iz '50-ih godina prošlog stoljeća i nema veze s istinom.

"Iz te studije izvučeni su krivi zaključci. Mislilo se da tijelo postaje dehidrirano jer izlučuje više tekućine te da tako dolazi do mamurluka", kaže Schmitt i dodaje da ta hipoteza nikada nije testirana, a kamoli potvrđena.

Dok tijelo metabolizira alkohol, procesuira etanol, no nekima fale enzimi koji efektivno izbacuju alkohol iz tijela pa znanstvenici vjeruju kako je to pravi razlog za mamurluk.

Saznao je da pijenje alkohola ne vodi dehidraciji iako tijelo izbacuje više tekućine.

"To znači da tijelo ne izbacuje toliko puno vode, a preporuka da se pije voda uz alkohol bazirana je upravo na pretpostavci da gubimo toliko tekućine da dolazi do dehidracije. S obzirom da ne dolazi do dehidracije, to što pijete vodu uz alkohol nema nikakvog efekta na to hoće li vas mučiti mamurluk", zaključio je.

S obzirom da vode ima i u vinu i u pivu, dok pijete zapravo cijelo vrijeme unosite tekućinu.

"Zapravo nikako ne dolazi do dehidracije, a to je slično mitu povezanom s kavom. Voda može pomoći i to kratkoročno, jedino ako pijete žestice pa onda voda malo smiri želudac", rekao je.

28.02.2020. 20:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.02.2020. 10:10
    voda liječi sve
  2. avatar
    Cranberry
    29.02.2020. 11:22
    Hej ljube da voda je najvažnije piće :****
  3. avatar
    armando
    29.02.2020. 11:32
    da bez vode je nezamioslivo:)*********ljube pusa i najbolje gasi žeđ
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh