« Život
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
PAZI OVO!

Može li se pivo pretvoriti u gorivo? Izgleda da može!

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu vjeruju da su uspješno pretvorili pivo u benzin, ma koliko to pivohulno zvučalo

Na što voziš? Na pivo, naravno! :)
Na što voziš? Na pivo, naravno! :) (Pixabay)
Više o

gorivo

,

pivo

,

benzin

Iako samo u demonstracijske svrhe, njihovo "otkriće" može imati bitne implikacije na razvoj održivih goriva. 

Studija objavljena u časopisu Catalysis Science and Technology, opisuje postupak pretvaranja širokodostupnog etanola u butanol što bi rezultiralo smanjenom potrebnom za benzinom i naftom.

Alternativa za benzin u SAD-u je bioetanol, koji sadrži do 10% etanola, no etanol nije najbolja zamjena za benzin jer može oštetiti motor. Isto tako, manje je gustoće i lako se miješa s vodom.

Butanolove karakteristike više su obećavajuće, a objavljeno istraživanje tvrdi da postoji način da se etanol pretvori u butanol. A dokazivanju toga pomoglo je pivo.

Profesor Duncan Wass, vođa eksperimenta, opisao ga je kao laboratorijski pokus nastao nakon božićne zabave. Za pivo kaže da je savršeni model za mješavinu kemikalija potrebnih za industrijski proces, što dokazuje da je ta tehnologija jedan korak bliže stvarnosti.

Kako bi se etanol pretvorio u butanol potreban je katalizator kemijskih reakcija, a on je etanol u pivu uspješno pretvorio u butanol, ili točnije izobutanol.

Wass tvrdi da je izobutanol savršena zamjena za benzin zbog svoje gustoće i kompatibilnosti sa dosadašnjom tehnologijom, a uspješno izveden pokus dokazao je da se ovaj proces može koristiti u industrijskoj proizvodnji.

Pivo se u tom slučaju ne bi koristilo, nego bi se preuzeo samo proces fermentacije tijekom koje bi se dobio etanol.

Alkohol u alkoholnim pićima zapravo je etanol pa su alkoholna pića savršeni model za ovu vrstu fermentacije.

Piše: Andrea Holi
12.02.2018. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh