« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 24 dana
STVARNO?

Može li previše voća biti nezdravo?

Konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu - tko želi započeti dan sokom od naranče, mora i vježbati da potroš uneseni šećer

Ne pretjerujte
Ne pretjerujte (Arhiva)
Više o

voće

Voće sadrži fruktozu, zato i jest tako ukusno i slatko. "Fruktoza je na koncu konca ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze", kažu stručne studije. Jedna jabuka vas čini zdravom, tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava liječnik Carsten Lekutat.

Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.

Znači, trebalo bi jesti samo povrće? Ne, odgovara Lekutat. "Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća" jer ga općenito ljudi jedu premalo. No vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom.

"Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od naranča ili šumskog voća", objašnjava nutricionistica Antje Gahl.

Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri povrća.

Nije nevažno ni kako se voće konzumira. "Svježe voće je bolje od procesuiranog", napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku,voće visoke koncentarcije i brže dospijeva u krvotok. zvog čega dr. Lekutat nije pobornik narančina soka ujutro.

Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni 'smoothiejima'.

"Kad pogledate sve sastojke, vjerojatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo", kaže Gahl.

Znači li to da treba odustati od 'orange juicea' ili 'smoothieja' za doručak? Odgovor je ponovo, ne.

Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Tko želi započeti dan sokom od naranče, mora i vježbati da potroš uneseni šećer.

31.07.2019. 18:03:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.08.2019. 09:36
    ne može biti nezdravo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh